Türkiye

Kurbağaların 5 bin yıllık göçü

Kütahya Domaniç'te her yıl ilkbaharda çiftleşmek için gruplar halinde ormandan gölete göç eden kurbağalar, yolculuklarında birbirlerini sırtlarında taşıyor.

Konular: Türkiye

kütahya'nın domaniç ilçesinde her yıl ilkbahar mevsiminde çiftleşmek için gruplar halinde ormandan gölete göç eden kurbağalar, yolculuklarında birbirlerini sırtlarında taşıyor.

genellikle geceleri yollara dökülen kurbağaların palazoğlu göleti'ne yolculukları, bilim insanları kadar güzergahları üzerindeki karayolunu kullanan sürücüleri de şaşırtıyor. göç sırasında bazen kurbağaların üçü üst üste görülebiliyor.

"havalar ısınmaya başlayınca üremek için gölete hareket ediyorlar"

gazi üniversitesi biyoloji bölümü öğretim görevlileri prof. dr. abdullah hasbenli ve doç. dr. mehmet erkan uzunhisarcıklı ile 40 biyoloji öğrencisi, bölgeye gelerek kurbağaların 5 bin yıllık olduğu belirtilen üreme göçünü inceledi.

Fotoğraf: AA

biyolojik takip araştırma topluluğu öğrencileriyle göçü incelemek için domaniç'e geldiklerini anlatan hasbenli, şöyle konuştu:

"burada bir gölet ve yapay küçük havuzlar bulunuyor. kurbağa bireyleri, genel davranışlarını belirtmek gerekirse sonbaharda gölete doğru yani üreme alanlarına doğru göç ediyorlar. kışı ise orman içinde geniş bir alana yayılmış olarak taş, kütük, yaprak altında veya yuvalarında geçiriyorlar. ilkbaharda mart ayı itibarıyla havalar ısınmaya başlayınca üremek için gölete hareket ediyorlar. burada çok sayıda çiftleşme ya da dölleme yumurtlama davranışında olduklarını gördük."

5 bin yıllık göç

dumlupınar üniversitesi fen edebiyat fakültesi arkeoloji bölüm başkanı prof. dr. nejat bilgen başkanlığındaki ekip, kütahya merkeze 25 kilometre uzaklıktaki seyitömer höyüğü'nde yürüttüğü kazılarda, 2010 yılında, bir kurbağanın sırtına binmiş iki yavru kurbağa figürlü bir kap bulmuştu.

kabın biçimine başlangıçta anlam veremeyen prof. dr. bilgen, domaniç'te yayımlanan bir yerel gazetede 2011 yılının mayıs ayında yer verilen domaniç-inegöl karayolundaki kurbağaların fotoğraflarını inceleyince ilginç bir sonuca ulaşmıştı.

prof. nejat bilgen, 5 bin yıl öncesine ait ''ryton'' diye bilinen kaptaki figürün, kurbağaların ilkbahar aylarındaki çiftleşme döneminde gruplar halinde araziye dağılmalarıyla ilgili olduğunu fark etmişti.

bilgen, kütahya arkeoloji müzesi'nde sergilenen kurbağa figürlü kaptan hareketle kurbağaların çiftleşmek için göç yolculuğunu 5 bin yıldır sürdürdüğü ve dünyada böyle bir buluntu olmadığı sonucuna varmıştı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;