Türkiye

Kürecik'te füze kalkanı protesto edildi

NATO'nun Malatya'nın ilçesinde inşa edeceği radar sistemine karşı yapılan protesto eylemi olaysız bitti.

Haberin Öne Çıkanları

7 bin kişi katıldı

Malatya dışından katılım

Geniş güvenlik önlemleri

malatya’nın kürecik ilçesinde, bölgede kuzey atlantik anlaşma örgütü (nato) şemsiyesi altında kurulacak erken uyarı radar sistemine karşı gösteri düzenlendi.

Almanya’dan kontrol edilecek

nato'nun füze savunma kalkanı’nın, almanya'daki abd güçleri tarafından kontrol edileceği ve sistem üzerinde türkiye’nin de söz sahibi olacağı belirtiliyor. bu çerçevede, almanya'daki merkezde türkiye ordusundan general seviyesinde bir irtibat subayı da görev yapacak.

kürecik'te bulunan al jazeera muhabiri gizem yarbil, yaklaşık 7 bin kişinin pankartlar ve sloganlar eşliğinde ilçedeki üsse doğru yürüdüğünü aktardı. yarbil, üssün jandarma ve polis birlikleri tarafından çevrildiğini kaydetti. olaysız biten gösteride çoğunlukla amerika birleşik devletleri (abd) ve israil karşıtı sloganlar atıldı. gösteriye katılmak için malatya dışından, çocuklar dahil çok sayıda kişi otobüslerle bölgeye geldi.

gösteri öncesi panzerler ve jandarma birliklerinin bölgede yoğun tedbirler alırken, jandarma bölgedeki üs girişini kapattı.

kürecik’te 1960’lı yıllarda da bir abd radar üssü bulunuyordu. washington, soğuk savaş döneminde sovyetler birliği’ni izlemek üzere kurulan üssü, bu devletin dağılmasının ardından kapatmıştı. yeni radar üssü de aynı yerde kurulacak.

dört alternatif vardı

nato'nun füze savunma kalkanı kapsamında, türkiye'ye yerleştirilecek radarla ilgili imzalar, washington ve ankara yönetimleri arasında, eylül ayı ortasında atılmıştı. proje için, doğu akdeniz’deki gemilerle türkiye’nin doğusunu aynı anda izleyebilme olanağı sağladığından, malatya’nın kürecik ilçesi seçilmişti. bu bölge, geçmiş yıllarda da benzer amaçlar ile kullanılmıştı.

daha önce füze kalkanı için adana-incirlik, diyarbakır-pirinçlik-batman, iskenderun-hatay ve muş-malatya havzalarında olmak üzere dört ana alternatif değerlendirilmiş, sonuncu seçenek üzerinde karar kılınmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;