Irak

Kürt bölgesinin petrol üretimi artacak

Irak Kürt Bölgesi Doğal Kaynaklar Bakanı Aşti Hawrami, Kürt bölgesinin, 2015'in ilk çeyreğinde günlük 500 bin varil petrol ihracatı, 2016 başında ise günlük 1 milyon varil petrol üretimini hedeflediğini söyledi.

ingiltere’nin başkenti londra’da düzenlenen 'kürdistan – irak petrol ve gaz konferansı' programında konuşan aşti hawrami, bölgede boru hattı ile ihraç edilen petrolün günlük 400 bin varile yaklaştığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

"2015 yılının ilk çeyreğinin sonunda ihracatımızın günlük yaklaşık 500 bin varile ulaşmasını bekliyoruz. 2015’in sonunda, 2016’nın başlarında kürdistan bölgesi günlük 1 milyon varil üretme hedefine ulaşma yolunda ilerlemeye devam ediyor. bu iç tüketimi de içermektedir."

bağdat’la varılan anlaşmanın detaylarına da değinen hawrami, "sorunlarımızı tek seferde çözemeyiz" ifadelerini kullanarak, bağdat ve erbil’in şu an için 2015 yılı bütçesi konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

hawrami, bağdat merkezi yönetimi ile devam edecek görüşmelerin ikinci aşamasının gelecek altı ay içerisinde yapılacağını vurgulayarak, son 10 yılda anlaşmazlık nedenlerinden olan gelir paylaşımı, ihracat hakkı, doğrudan ödemeler gibi konuların ele alınacağını ifade etti.

düşük petrol fiyatları

petrolün küresel fiyatının hızla azalmasına de değinen hawrami, “ben bu denli düşük bir petrol fiyatının sürdürülebilir olduğunu düşünmüyorum" dedi.

hawrami, petrol fiyatlarının çok düşük seyretmesi halinde bazı projelerin masada kalabileceğini belirterek, fiyatların uzun vadede kaya gazı gibi farklı sektörleri de olumsuz etkileyebileceği uyarısında bulundu.

petrol fiyatlarının düşüşü ve işid'in ülkede çok sayıda petrol sahasını ele geçirmesi kürt yönetimini olumsuz etkiliyor.

güvenlik sorunu

hawrami konuşmasında irak’ın kuzeyinde yaşanan güvenlik sorunlarına ve mülteci akınına da dikkat çekerek, şöyle konuştu:

"bu bizim kazanacağımız bir savaş. işid’in saldırıları kürdistan bölgesinde ve etrafındaki sorunlu bölgeler olarak adlandırılan bölgelerde güvenliğe zarar verdi. bu durum yüz binlerce insanın bölgemize akın etmesine neden oldu. bu son beş yılda suriye’den gelen mültecilerin ardından gerçekleşti. özel çözüm gerektiren bir insanlık trajedisi bu."

ikby'nin bölgede güvenliği tesis edici, ılımlı ve sorumlu bir rol oynadığını vurgulayan hawrami, bölgede ekonomik olarak kalkınmış, dinamik ve demokratik bir oluşumu desteklediklerinin altını çizdi.

bütçe ve petrol anlaşması

kdp dış ilişkiler sorumlusu hemin havrami, 2 aralık'ta bağdat hükümetiyle erbil'deki kürt yönetimi arasında petrol gelirlerinin dağılımı ve bütçe konularında anlaşıldığını söylemişti.

havrami anlaşmayla ilgili detay vermezken, irak devlet televizyonu, kürt yönetiminin kerkük'ten çıkan günlük 300 bin varil ve kuzeydeki kürt bölgesinden çıkan 250 bin varil petrolün ihraç edilmesi karşılığında bütçenin yüzde 17'sini almayı kabul ettiğini duyurdu. 

irak maliye bakanı hoşyer zebari ise, 'tartışmalı bölgeler' arasındaki kerkük'ten çıkan 300 bin varilin bağdat'a gönderileceğini, kürt yönetiminin sınırları içerisinden çıkan günlük 250 bin varil petrolün ise türkiye üzerinden irak milli petrol şirketi (somo) aracılığıyla ihraç edileceğini açıkladı. 

ayrıca bağdat'taki merkezi hükümet, peşmergelerin maaşları ve askeri ekipmanları için kürt yönetimine her yıl yaklaşık bir milyar dolarlık bütçe ayırmayı kabul etti. bu bütçe yüzde 17'ye ek olarak sağlanacak. erbil'deki kürt yönetiminin ayrıca 2014 yılında alamadığı pay da ödenmiş olacak. buna ek olarak kürt yönetiminini idaresi altındaki bölgelerde çalışan devlet memurlarının maaşları da bağdat hükümeti tarafından ödenecek. 

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;