Enerji jeopolitiği

Kürt petrolü uluslararası piyasalarda

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden Türkiye'ye ihraç edilen petrolün uluslararası piyasalara sevkiyatı başladı. Açıklamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız yaptı.

kuzey irak'tan türkiye'ye petrol akışının başlamasının ardından türkiye şimdi bu petrolü uluslararası piyasalara sevketmeye başladı. 
açıklamayı yapan enerji ve tabii kaynaklar bakanı taner yıldız, "ceyhan'da bekleyen kuzey irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkıyatı başladı. 1 milyon varil petrolün yüklemesi devam ediyor" dedi.
13 aralık 2013'te ilk petrolün boru hattına gönderilmesinin ardından, silopi'ye kadar olan bölümdeki test çalışmaları tamamlanmış, test çalışmalarının ardından da kuzey irak'tan sevkiyat 2014'ün ilk günlerinde başlamış ve petrol ceyhan’a kadar gelmişti.
kuzey irak'tan çıkarılan petrol erbil’in xurmala ilçesinde depolanarak petrol boru hattı ile türkiye'ye gönderiliyor. 
bölgesel kürt yönetimi'nin 2014 hedefi günlük 400 bin varil petrol ihraç etmek. beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor. 
uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. boru hattında sevkıyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak.
kaynak: al jazeera, anadolu ajansı

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;