Enerji

Kürt petrolü yeniden aktif

PKK saldırıları nedeniyle 17 Şubat'ta durdurulan Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'ndaki petrol akışı, saat 16.30'da yeniden başladı. Reuters'a konuşan kaynaklar Türkiye'nin kaybı telafi için IKBY'ye 200 milyon dolar ödediğini söyledi.

enerji ve tabii kaynaklar bakanlığı, kerkük-yumurtalık petrol boru hattı'nda petrol akışının saat 16.30 itibarıyla yeniden başladığını duyurdu. petrol akışının, 17 şubat'ta pkk’nın saldırılarıyla boru hattında meydana gelen hasar nedeniyle durduğu açıklanmıştı.

“türkiye, ikby’ye 200 milyon dolar telafi ücreti ödedi” iddiası

reuters’ın konuya ilişkin haberinde, sektördeki iki kaynağından aldığı bilgiye göre, türkiye’nin irak kürdistan bölgesel yönetimi’ne (ikby) kesintiler nedeniyle 200 milyon dolar telafi ücreti ödediği iddia edildi.

boru hattının günde 600 bin varil petrol pompaladığını belirten kaynak, ikby’nin gelir kaybının yüksek oluşuna dikkat çekti.

bakanlığın yazılı açıklaması

bakanlığın konuya ilişkin 27 şubat tarihli yazılı açıklamasında, pkk’nın sabotajları ve alınan geçici güvenlik tedbirleri çerçevesinde akışın 17 şubat’ta durdurulduğu ifade edilmişti:

"25 şubat 2016 tarihinde idil ilçesinde bulunan boru hattının 65. kilometresinde terör örgütü tarafından patlama gerçekleştirildi. petrol akışının durdurulması nedeniyle yangın yaşanmamıştır. ancak 40 ve 46 inç çapındaki borularda hasar meydana gelmiştir. ayrıca güvenlik güçlerimiz hat üzerinde birden fazla noktada bombalı düzenek tespit etmişlerdir."

 

kaynak: aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;