Suriye'de iç savaş

Kürt sınırında gerginlik

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak-Suriye sınırına hendek kazmaya başlaması üzerine; Suriye'nin kuzeydoğusunda PYD tarafından ilan edilen Cizire Kantonu Hükümeti, Rojava ile Irak arasındaki Simelka sınır kapısını kapattı.

irak tarafından suriye’ye geçmek isteyen çok sayıda rojavalı dört gündür kapalı olan sınır kapısında beklemek zorunda kaldı.

irak kürdistan bölgesel yönetimi’nin hendek kazma çalışmalarını protesto eden binlerce rojavalı da arabalarıyla büyük bir konvoy halinde sınıra doğru yola çıktı. konvoyda pkk bayrakları ve abdullah öcalan’ın posterleri taşındı.

Irak-Suriye sınırında Peşmerge ve Irak askerleri gözetiminde 3 metre derinlik ve 2 metre genişlikte hendekler kazılıyor. [AA]

pkk’nın komutanlarından olan rüstem cudi’nin kardeşi ve cizire kantonu hükümeti'nin kontrolündeki simelka sınır kapısı müdürü mustafa abdülaziz al jazeera’ye yaptığı açıklamada, “irak kürdistan bölgesel yönetimi'nin (ikby) kürtler arasında sınırları kaldırmak yerine hendek kazmaya başlamasından dolayı sınır kapısı kapatılmıştır” dedi.

abdülaziz’e göre, ikby hendekleri kapatmadığı sürece cizire kantonu yönetimi de kimsenin kapıdan geçişine izin vermeyecek.

Peşmerge Subayı, hendek kazma kararının Irak Merkezi Yönetimi tarafından alındığını iddia ediyor. [AA]

al jazeera’ye konuşan kanivar adlı peşmerge subayı kararın, bağdat yönetimi tarafından kaçakçılık ve 'teröristlerin' irak’a ve kürdistan bölgesi’ne girişini önlemek için alındığını belirtti.

kanivar’a göre, pyd güçleri 375 dolar karşılığında insanları kürdistan bölgesi’ne sokmaya çalışıyor. kanivar 'terörist eylemlerde' bulunmak üzere rojava tarafından bölgeye giren birçok kişinin yakalandığını da belirtti.

daha önce suriye rejim zindanlarında tutuklu kalan ve daha sonra irak kürdistan bölgesi’ne geçen munzir iskân ise al jazeera’ye yaptığı açıklamada, “bölgede yaşanan anlaşmazlığın bedelini halk ödüyor, bu anlaşmazlıklarda zararlı çıkan halk oluyor” dedi.

fırat haber ajansı (anf) ise gece saatlerinde simelka sınır kapısı’nı geçmeye çalışan rojavalı mevlüt nezir hacı yunus isimli kişinin peşmergeler tarafından vurularak öldürüldüğünü duyurdu. sırtından vurulan yunus, duhok’ta kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;