Ortadoğu

Kürtler 'Değişim' istedi

Irak’ın Özerk Kürdistan Bölgesi’nde beklenen oldu: Barzani'nin KDP'si kazandı. Ancak ikinci parti bu sefer Talabani'nin KYB'si değil, Goran yani "Değişim Hareketi" oldu.

Haberin Öne Çıkanları

2009'da %23 aldı

Sol gelenekten geliyor

KDP hükümet ortağı arayacak

Goran lideri Nuşirevan Mustafa 1960'dan beri Kürt siyasetinin içinde. [AFP]

Goran hareketi

  • 2009 yılında kuruldu  
  • lideri kyb'nin eski yöneticilerinden nuşirevan mustafa
  • girdiği ilk seçimde yüzde 23'le üçüncü parti oldu
  • gençler ve entelektüellerden büyük destek alıyor 

 

kesin olmayan sonuçlara göre barzani’nin partisi kürdistan demokrat parti (kdp) oyların % 38’ini aldı.  ikinci sıradaki goran (değişim) hareketi’nin oy oranı % 23. irak cumhurbaşkanı celal talabani’nin lideri olduğu kürdistan yurtseverler birliği (kyn) ise oyların % 16’sını toplayabildi.

bu irak’ın kuzeyindeki özerk kürt bölgesi’nde 1991’den beri yapılan dördüncü parlamento seçimi. seçime katılım yüksekti. 2 milyon 818 bin seçmenin % 73’ü sandık başına gitti. 

bu yıl ilk kez bölgenin yıllardır iki ana partisi olan kyb ve kdp seçime tek listeyle değil ayrı ayrı girdi.

yüksek katılımlı seçimin birincisi kdp ama asıl büyük başarı goran’ın hanesine yazıldı.

goran 2009’dan beri yükselişte

goran hareketi 2009 yılında talabani’nin kyb’sinden kopan bir grup tarafından kuruldu. lideri kyb’nin eski yöneticilerinden nuşirevan mustafa. solcu-marksist gelenekten. parti ilk çıkışını 2009 seçimlerinde yaptı. 111 sandalyeli kürdistan parlamentosu'nda % 23 oyla, 25 sandalye kazandı. aynı seçimde kdp-kyb ittifakının sandalye sayısı 59’du.

goran hareketi içinden çıktığı kyb’nin otoriter yapısına muhalefet ederek doğdu. partinin ana çekirdeğini zaten kyb’den ayrılanlar oluşturuyor. kürt gençlerin bölgenin ilk muhalefet partisine ilgisi ve desteği yüksek. goran, kampanyası boyunca “yıllardır iki ailenin tekelinde”  dedikleri petrol gelirlerini adil dağıtma sözü verdi, “yolsuzlukla mücadele önceliğimiz” sloganını gittiği her yerde öne çıkardı. hem barzani’nin hem de talabani’nin diktatörleştiğinden şikayet eden goran liderinin temel vaatlerinden biri de kürt bölgesi’nde demokratikleşme.

goran sol gelenekten gelen bir hareket ama bugün milliyetçi kürt seçmen de hedef kitlesinde. parti lideri mustafa, barzani ve talabani’yi kerkük konusunda tarihi fırsatı kaçırmakla suçluyor. mustafa’ya göre hem kerkük hem de tartışmalı bölgeler (bağdat’a mı kürtlere mi ait olduğu belirsiz olan)  çoktan kürt topraklarına katılabilirdi ama iki lider iktidar hırsı sebebiyle iran ve türkiye gibi ülkelerle iyi geçinmeyi seçince, fırsat kaçtı.

mustafa, kürt bölgesinde 22 yıldır muhalefetsiz yaşayan irak kürtleri için güçlü bir alternatif olmayı başardı ancak partinin eleştirdiği konularda nasıl bir program izleyeceği net değil.

hükümet formülleri

ancak net olan partinin yeni dönemde iktidar ortağı olma şansı yüksek. şu anki hesaplara göre kdp’nin 42, goran’ın 22, kyb’nin 18 sandalyesi olacak. yani bir kez daha kürt bölgesi koalisyonla yönetilecek.

kdp lideri barzani seçim öncesi goran ile ittifakı yapabileceklerini açıklamıştı. goran’dan henüz bu konuda bir açıklama yok.

kdp, goran ya da kyb ile koalisyon kuramazsa bir diğer formül çoklu koalisyon. kdp, islami eğilimli yekgirtû ile komel partileri ve azınlık kontejanından seçilen milletvekilleriyle çoklu koalisyon yapabilir. ancak siyasi analistler bu ihtimali düşük görüyor.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;