Kobani

'Kürtlerin diplomasi başarısı'

PYD lideri Müslim, peşmergenin Türkiye üzerinden Kobani’ye geçmesi planıyla ilgili "Peşmergenin gönderilmesi için siyasi karar alındı. Türkiye de kabul etti. Bu, Kürtlerin yürüttüğü diplomasinin başarısıdır” dedi.

Salih Müslim bir süredir Kuzey Irak'taki Kürt bölgesinde temaslarını sürdürüyor. [Fotoğraf: AA]

pyd eşbaşkanı salih müslim, erbil'de irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) parlamento başkanı yusuf muhammet sadık'ı ziyareti sırasında konuştu.

müslim, peşmergenin türkiye üzerinden kobani'ye geçecek olmasına ilişkin "peşmergenin gönderilmesi için siyasi karar alındı. türkiye de kabul etti. bu, kürtlerin yürüttüğü diplomasinin başarısıdır. işin sadece teknik kısmı kaldı. bunun pratize edilmesini bekliyoruz" dedi.

kobani'ye abd uçakları tarafından ulaştırılan silahlar için de irak kürt yönetimine teşekkür eden müslim şunları kaydetti:

"gönderilen silahlar, biz kürtlerindi. buradaki kardeşlerimizin gönderdiği silahlardı. bizim için önemli olan halktır. partiler açısından kyb ve kdp’nin de şüphesiz ki katkısı vardır. özellikle sayın mesut barzani bu konu üzerinde hassasiyetle durdu. onun bu konuda ne kadar çaba gösterdiğine yakinen şahidiz. hepsine çok teşekkür ediyoruz."

silah yardımının devam etmesini isteyen müslim, "çünkü bizi acıtan ve zor durumda bırakan işid’in elindeki ağır silahlardır. onlar tank ve toplarla bize saldırıyor. elimizde onlara karşı koyacak silahımız yoktu. şimdi yeni silahlar geldi. fakat bunun yeterli olmadığını söylemek lazım. işid vurulsa da elindeki ağır silahlarla hemen takviye yapıyor. bu nedenle bizim silah ihtiyacımız çok fazla. yardımların artmasını diliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

müslim, meclis başkanı'yla görüşmesi hakkında da "parlamento başkanı'ndan özel bir talebimiz olmadı. şu an yürütülen süreci yakından takip etmek için bazı görüşmelerimiz oldu. kürdistan parlamentosu, rojava'daki kantonları tanıma kararı aldı. bu nedenle parlamento'ya teşekkür etmek istedim. çünkü bu karar takdire şayandır" ifadelerini kullandı.

salih müslim, gazetecilerin, suriyeli kürt siyasi partilerin, terör örgütü işid'e karşı birlikte hareket etmek için duhok'ta düzenlediği toplantıları hatırlatması üzerine suriye kürt ulusal koalisyonu (enks) ile demokratik toplum hareketi (tevdem) arasındaki görüşmelerin olumlu geçtiğini, sonuç almaya yakın olduklarını kaydetti.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;