Musul operasyonu

Kurtulmuş: DEAŞ'ın yerine silahlı unsurlar yerleşmesin

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter'ın ziyaretindeki açıklamaları olumlu karşıladıklarını ifade etti, "Musul’da DEAŞ'ın yerine Haşdi Şâbi ya da PYD gibi silahlı unsurlar yerleştirilmesin, Musul’un mevcut statüsü değiştirilmesin istiyoruz. Bunların ABD tarafından anlaşılıyor olması, savunma bakanı düzeyinde anlaşılıyor olması önemlidir" dedi.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş [Fotoğraf: DHA]

başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, abd savunma bakanı ashton carter'ın ziyaretinde, türkiye'nin musul operasyonuna dahiliyeti konusundaki ifadelerini değerlendirdi. kurtulmuş, "öncelikle abd savunma bakanı’nın, abd yönetiminin bu noktaya gelmesi, sorunun çözümüne katkı sunacak bir yaklaşımdır. türkiye olarak bakanın açıklamalarını olumlu karşılıyoruz" dedi.

bakan carter ziyaretinde konuya ilişkin, "türkiye’nin suriye ve irak’taki gelişmelerle ilgilenmesi makuldür.  hudut güvenliğinizin sağlanması için tedbir almanızı destekliyoruz. türkiye'nin deaş'a karşı icra edilecek operasyonlara katılmasını istiyoruz. türkiye ile bazen görüş ayrılıklarımız olabilse de, prensiplerde daima mutabıkız" ifadelerini kullandı.

isparta süleyman demirel üniversitesi'ne gelişinde gazetecilerin sorusu üzerine konuşan kurtulmuş, türkiye'nin musul operasyonu sonrası kentin demografisinde değişiklik olmaması yönündeki iradesini yineleyerek, "biz musul’u deaş’tan temizliyoruz diye, onun yerine mesala haşdi şâbi gibi ya da pyd gibi birtakım silahlı unsurlar yerleştirilmesin. böylece musul’un mevcut statüsü değiştirilmesin, mezhebi ve etnik anlamda demografiyi değiştirecek adımlar atılmasın. bunları defaetle dile getirdik. bunların abd tarafından anlaşılıyor olması, savunma bakanı düzeyinde anlaşılıyor olması önemlidir" diye konuştu.

"başından beri tezimiz aynı"

kurtulmuş şunları söyledi:

"biz meydanlarda ne söylüyorsak diplomatik görüşmelerde de onu söylüyoruz. bizim başından beri tezimiz, türkiye hem sahada hem masada olmalıdır teziydi. biz hem irak merkezi hükümeti ile, hem abd hükümeti ile hem de ilgili diğer mercilerle bu ikili görüşmeleri sürdürdük.

kaldı ki, türkiye’nin başından beri ortaya koyduğu tez, irak’ta şehirlerin deaş’ın elinden kurtarılması için, eğer musul’u alacaksak, o şehrin yerlilerinin esas olduğu, koalisyon güçlerinin havadan deaş’ı süpürdüğü, ve arkasından da musul halkının işin içerisine girdiği bir mücadele olsun.

aynı şekilde cerablus’ta ve türkiye’nin fırat kalkanı operasyonu’nda da biz aynı stratejiyi takip ettik. biz destek verdik, oranın halkı şehrini deaş’tan temizledi. oranın halkı geri geldi, kendi memleketlerinde oturmaya başladı yeniden.

"bakan düzeyinde anlaşılması önemli"

biz musul’u deaş’tan temizliyoruz diye, onun yerine mesala haşdi şâbi gibi ya da pyd gibi birtakım silahlı unsurlar yerleştirilmesin. böylece musul’un mevcut statüsü değiştirilmesin, mezhebi ve etnik anlamda demografiyi değiştirecek adımlar atılmasın. bunları defaetle dile getirmeye devam ettik. türkiye’nin temel meselesinin kimsenin toprağını işgal etmek olmadığını, terör örgütlerinden temizlenmiş özgür bir suriye ve irak görmek istiyoruz. bunlar artık ortaya çıkıyor. bunların abd tarafından anlaşılıyor olması, savunma bakanı düzeyinde anlaşılıyor olması önemlidir."

"ortak mücadeleye hazırız"

abd savunma bakanı carter'ın konuşmasının bir bölümünde, "bütün terör örgütleriyle ortak mücadele etmeye hazırız" anlamına gelen sözler kullandığını aktaran numan kurtulmuş, şöyle konuştu:

"böyle düşünmeleri, türkiye’nin hem irak ve suriye operasyonlarının bir parçası olarak deaş ile mücadele etmesi ve yine sözlerinin bir yerinde diyor ki ‘bütün terör örgütlerine karşı ortak mücadele etmeye hazırız’ manasına gelen sözleri var. şimdi bu sözlerin gereği sahada yapılmalıdır. bunun için de türkiye her bakımdan hazırdır.

"obama'nın sözü var"

suriye’deki operasyonlarını sürdürüyor zaten türkiye. orada da baştan beri söylediğimiz ve abd’de başkan obama’nın bizzat cumhurbaşkanımıza söz verdiği pyd/ypg unsurlarının fırat’ın doğusuna geçmeleri sağlanacaktır. bu anlamda abd’liler de gerçekten kararlılıklarını ortaya koymalılar.

"türkiye sahada olacaktır"

musul operasyonunda da türkiye sahada olacaktır. hem türkmenlerin, hem arapların, hem ezidilerin, allah muhafaza, birtakım silahlı gruplar tarafından baskı altına alınmasını önleyecek kararlılığı çekinmeden ortaya koyacaktır.

bunun abd tarafından görülmesi, musul’da deaş sonrası kurulacak düzenin doğru kurulması bakımından önemli bir perspektiftir. orada yanlış yapılırsa, sahanın deaş’tan temizlenmesi güzeldir fakat her şey değildir.

eğer musul’da ve halep’te düzen tutturulamaz, yeni bir düzensizlik ortaya çıkarsa bu irak’ta ve suriye’de düzensizliğin uzun süre devam etmesi anlamına gelir.

"türkiye masada olacaktır"

biz açıkçası, tezlerimizde başından beri ne kadar doğru ve açık davrandığımızın bugün en azından abd’li bakanın sözleriyle, bunun karşılığını aldığımızı görüyoruz. şimdi de inşallah bu sözlerin gereği uygulamada da yapılacak, türkiye hem suriye’de ve irak’ta sahada ve masada olacaktır."

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;