Yeni Anayasa

Kurtulmuş: En kötü ihtimal millete gideriz

Hükümet sözcüsü Kurtulmuş, Yeni Anayasa çalışmasına ilişkin, "Nisan sonuna kadar taslağı TBMM’ye sunar, 367’yi bulmak için gerekli çalışmayı yaparız. En kötü ihtimal 330'u bulup millete gideriz" dedi.

[Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş, yeni anayasa’nın parlamentodaki tüm siyasi partilerin sorumluluğu olduğunu söyleyerek, “en kötü ihtimalle millete gidip bunun milletten geçirilmesi mümkün olur” dedi.

numan kurtulmuş, bakanlar kurulu toplantısının ardından konuştu.

“biz taslağımızı nisan sonuna kadar tbmm’ye sunarız. 367’yi bulması için gereken çalışmayı yaparız” diyen hükümet sözcüsü,  “olmazsa 330’u bulup millete gitmesi için gerekli çalışmayı yaparız” diye devam etti.

“anayasa çalışmalarında partiler grup kararı alamazlar” diyen kurtulmuş, vekillerin kendi vicdanlarıyla karar vermesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“yeni anayasa meselesi sadece ak parti’nin boynunun borcu değil, tüm siyasi partilerin sorumluluğu. eğer bu parlamento, anayasa meselesini başka parlamentoya devrederse siyaseten bir şey yapmış sayılmaz. hiç kimse bu görevden kaçamaz. hep birlikte yerine getirilmesi esastır.  

biz samimiyetle üzerimize düşeni yapıyoruz.  aynı zamanda toplumda yeni anayasa algısının oluşması gerekir. çoğulcu mantıkla hareket edilmeli. nasıl bir başkanlık sistemi olacağı parti içinde tartışılacak.

bu mesele, ilanihaye beklenecek bir mesele değildir. biz aylar öncesinden söylüyorduk, şimdi uygulamaya koyacağız.

birlik, huzur ve demokrasi eylem planı

kurtulmuş, toplantıda 81 maddeden oluşan birlik, huzur ve demokrasi eylem planının geldiği son noktanın değerlendirildiğini ifade etti. sahada devam eden çalışmalar ve kentsel dönüşüm kısımlarının da görüşüldüğünü anlatan kurtulmuş, örnek olarak bazı kalemlere değindi:

“gıda ve barınma yardımlarının organizasyonlarından, vergi ve ssk prim borçlarının ertelenmesine kadar planın bir kısmı işleme kondu. yine sur’da üç bine yakın kişi, cizre’de bin 200 kişi istihdam edilecek.”

“silopi tamamen terörden temizlendi” diyen kurtulmuş, “zarar ziyan tespitlerinden kentsel dönüşüme kadar nelerin yapılacağı belirleniyor. sur ve cizre’nin tarihi dokusunun korunmasına büyük hassasiyet gösteriliyor” diye konuştu.

kurtulmuş, siyasi etik yasası ile ilgili düzenlemeler de yapıldığını söyledi.

‘ab ile ortak terörle mücadele’ sorusu

kurtulmuş, gazetecilerden birinin özellikle brüksel saldırısı sonrası türkiye’nin ab ile ortak bir terörle mücadele işbirliği masası kuracağı yönündeki haberlere ilişkin sorusuna yanıt verdi.

“türkiye ile çeşitli ab ülkeleri arasında teröristler bakımından bilgi alışverişi zaten oluyor” diyen kurtulmuş, vizesiz ab sürecinde öngörülen koşullar kapsamında işbirliğinin süreceğini ifade etti.

sarraf sorusu

kurtulmuş, abd’de tutuklanan iran asıllı işadamı rıza sarraf’a ilişkin soruya şöyle yanıt verdi:

“söz konusu dava abd'de, yurtdışında başlamış olan hukuki bir süreçtir. bu hukuki süreçle ilgili şu ana kadar herhangi bir şekilde söz konusu ülkeden söz konusu davayla ilgili resmi bir bilgi talebi ya da resmi bir talep türkiye'ye aktarılmış değildir, gelmiş değildir."

rus heyet

kurtulmuş, tsk’dan yapılan açıklama doğrultusunda türkiye’ye gözlem için gelecek heyete ilişkin soruya da, “rusya ile çeşitli vesilelerle ilişkiler sürdürülmeye çalışıldı. ne türkiye rusya’yı, ne rusya türkiye’yi gözden çıkarır. yakın komşuluk ilişkilerimiz var” yanıtını verdi.

“2-5 şubat tarihleri arası rutin olarak yapılması beklenen uçuş yapılamamıştı” diyerek süreci anımsatan kurtulmuş, “heyet gelsin bakalım, neler konuşacaklar görelim. sonra daha net konuşuruz” yanıtını verdi.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;