Yeni Anayasa

Kurtulmuş: Olumsuzluklara cevap Avrupa'da kurulacak sandıklarda verilecek

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, Türk bakanların programlarının Almanya'da engellenmesiyle ilgili, "Avrupa'daki, Almanya'daki kardeşlerimiz neyin ne olduğunu çok iyi görüyorlar. Bütün bu olumsuzluklara çok güçlü bir cevabın da Avrupa'da kurulacak sandıklarda verileceğini görüyorum" dedi.

[Fotoğraf: AA]

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, ankara kızılcahamam belediyesi'nin ev sahipliğinde anadolu yayıncılar derneği (ayd) tarafından düzenlenen medya çalıştayı'nda, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve soruları yanıtladı.

almanya başbakanı angela merkel'in mısır'ı ziyaretinde devlet başkanı abdülfettah sisi ile görüştüğünün hatırlatılması ve "merkel'in, darbeci birisiyle yan yana gelmesini ve demokrasiden söz eden almanya'nın, türkiye'nin bakanlarına kampanya yapma izni vermemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorulması üzerine kurtulmuş, mısır'daki darbe teşebbüsüne karşı, batı dünyası başta olmak üzere her fırsatta demokrasiyi savunanların sesinin çıkmadığına değindi.

başbakan yardımcısı kurtulmuş, şöyle devam etti:

"darbeci yönetimle, aradan bu kadar vakit geçtikten sonra yan yana görünmeleri de şimdiye kadar ki takındıkları tavrın, tamamlayıcı bir cüzüdür. antidemokratik, darbe yanlısı tavrın tamamlayıcı bir cüzüdür. sayın bozdağ ve zeybekci'nin toplantılarına izin verilmemiş olması, büyük bir ayıptır, büyük bir demokrasi skandalıdır, büyük bir çifte standarttır. cumhurbaşkanımız, başbakanımız, bakanlarımız, bizler oraya gittiğimizde almanya, fransa ya da avusturya'nın iç işlerine karışıyor değiliz. büyük tenakuz şuradadır, hem siz almanya'da türklerin seçime katılmasının önünü açacaksınız hem de seçimin çok doğal bir parçası olan kampanyanın yapılmasına müsaade etmeyeceksiniz. bu, açık bir antidemokratik, çifte standartlı bir uygulamadır. kabul edilemez. bu davranış, demokrasiye, insan haklarına, fikir özgürlüklerine ab'nin kurucu çerçevesinin hiçbirisine sığmaz. almanların bu yanlıştan döneceğini ümit ediyoruz, dönmezlerse de büyük bir utançla, 'biz ne yaptık' diyerek bunun utancını ileride yaşayacaklarını ifade edeyim. bu kadar açık bir şekilde, almanya'da böyle bir tutum sergilenebiliyor olmasında, avrupa'da yükselen ırkçılığın, aşırı milliyetçiliğin, islam ve türk düşmanlığının, özellikle erdoğan'ın şahsında somutlaşmış bir islâm karşıtlığının etkin olduğunu ifade etmek lâzım. avrupa'da gelişen aşırı uçların siyasi rüzgârlarının etkisi altında alınmış olan kararlardır."

"türkiye'nin bakanlarına orada konuşma izni, vatandaşlarıyla buluşma izni vermeyenlerin, pkk'nın, fetö'nün ve türkiye karşıtı grupların çok açıktan 'hayır' propagandası yapmasına göz yumduğuna, bunun da açık bir çelişki olduğuna" dikkat çeken numan kurtulmuş, "bizim vatandaşlarımız da ferasetlidir. bütün bu olayların karşısında avrupa'daki, almanya'daki kardeşlerimiz neyin, ne olduğunu çok iyi görüyorlar. bütün bu olumsuzluklara çok güçlü bir cevabın da avrupa'da kurulacak sandıklarda verileceğini görüyorum" değerlendirmesini yaptı.

baykal'ın almanya programını iptal etmesi

almanya'nın, chp antalya milletvekili deniz baykal'ın programına izin verdiği ancak baykal'ın bu programı iptal ettiğinin hatırlatılması üzerine de kurtulmuş, bu konuda resmi bir bilgisinin olmadığını söyledi.

kurtulmuş, "chp'nin bir etkinliğine izin veriyor olmaları ve hükümetin bir bakanına izin vermiyor olmaları bile başlı başına bir fecaattir. korkunç bir çifte standarttır. hiçbir izahı yoktur. eğer sayın baykal da gitmemişse çok isabetli davranmış, doğru olanı yapmıştır" dedi.

"kararsız kısmın 'evet' tarafına doğru döneceğini görüyoruz"

referandum sürecinin nasıl geçtiği, bugüne kadar oluşan havadan memnun olup olmadığının sorulması üzerine kurtulmuş, şimdiye kadar "gayet güzel, güle oynaya geçtiğini" söyledi.

yaklaşık üç haftadır sahada cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini anlattığına işaret eden kurtulmuş, şöyle konuştu:

"en başından itibaren gördüğüm şudur, inşallah çok rahatlıkla sandıktan 'evet' çıkacak. ancak, meselenin mahiyetiyle ilgili henüz toplumda henüz ciddi bir bilgilenme, bilgilendirme süreci gerçekleşmiş değildir. ama gün be gün hızla ilerliyoruz, pozitif bir şekilde ilerliyoruz. henüz kararını vermemiş olanların 'evet'e dönmesi işin doğası gereğidir. 'hayır' demek için ortada bir nedenin olması lâzım. 'evet'in anlatılması, daha etkin, daha hızlı karar alan bir hükümet sisteminin türkiye'ye neler getireceğinin anlatılmasıyla birlikte kararsız kısmın 'evet' tarafına doğru döneceğini görüyoruz."

abd'nin pyd'ye verdiği silahlar ve çocuk savaşçılar

abd'nin silah desteği yaptığı pkk'nın suriye kolu pyd içerisinde çocuk savaşçıların olduğunun, bunu da abd'nin umursamadığının ifade edilmesi ve "bu aslında bir savaş suçudur ve birleşmiş milletler çocuk hakları'na ilişkin sözleşmeye göre de suçtur. dünyanın süper gücü, adaletten bahseden bir ülke savaş suçu işliyor ve ne unesco ne izleme komitelerinden ses çıkıyor. siz nasıl değerlendiriyorsunuz?" diye sorulması üzerine kurtulmuş, durumun son derece açık olduğunu, bunun bir savaş suçu olduğunu belirtti.

başbakan yardımcısı kurtulmuş, şu görüşlere yer verdi:

"(biz karışmıyoruz) diyorlarsa bunu şunun için diyorlar, terör örgütlerinin bir kısmını diğerlerinden ayırıyorlar. 'işimize yarayan terör örgütleri', 'karşımızda olan terör örgütleri' diye ayırıyorlar. dünyadaki temel problem budur. terör örgütlerinin hepsi illegâl yapılardır. bu terör örgütlerinin hepsinin de silahtan arındırılması için ortak küresel bir mücadele verilmesi gerekir, bunların gücünün ortadan kaldırılması için. sizin sorunuza bir soru daha sormak lâzım. bu deaş bu kadar silahı nereden buluyor? pyd bu kadar silahı nereden buluyor? içecek yarım bardak temiz suyu olmayan insanların eline yüz binlerce dolarlık bu ölüm makinelerini kimler veriyor? bunlar çarşamba pazarında satılmıyor. bir yerlerden bunlara geliyor. dolayısıyla böyle baktığınız zaman korunan, kollanan terör örgütlerinin olduğu aşikardır. çocuk savaşçılar meselesi bir suçtur. terör örgütlerinin silahlandırılması da açıkça bir suçtur. onların bir kısmına destek verilmesi de çok açık bir suçtur ama maalesef bunlar görmezden geliniyor."

"ümit ederiz ki amerikalılar üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirir"

numan kurtulmuş, fethullah gülen'in türkiye'ye iadesine ilişkin son gelişmelerin ne aşamada olduğu sorusunu cevaplarken, gülen'in kanada'ya gitme yönünde bir takım hazırlıklar yaptığı konusunda ciddi istihbaratlar olduğunu ifade etti.

adalet bakanlığı'nın, abd adalet bakanlığı'na gerekli bilgileri sunduğuna işaret eden kurtulmuş, "ümit ederiz ki amerikalılar üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirirler. biliyorsunuz kanada'ya geçerse kanada ile türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması olmadığı için daha zor bir süreç olabilir. bu konuda ciddiyetle muhataplarına konunun önemini anlatıyoruz. yeni amerikan yönetiminin türkiye ile ilişkileri düzeltebilmek, daha ileriye götürebilmek için bu konuda hassasiyetle davranmasını ümit ediyoruz. hatta şunu da sürekli söylüyoruz. yani tamam bu bir hukuk süreci vakit alabilir iadesi ama biz 'amerikan mahkemelerine baskı yapın' demiyoruz. amerikan siyasetinin niyetini görmek istiyoruz" diye konuştu.

pakistan seyahati dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan cumhurbaşkanı tayyip erdoğan, gülen örgütü lideri fethullah gülen'in iadesine ilişkin, "gülen’in kanada’ya gideceğiyle ilgili ciddi duyum yok" demişti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;