Türkiye

Kurtulmuş: Saldırı PKK-PYD bağlantılı

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, Ankara saldırısının PYD-PKK bağlantılı olduğunun ortaya konduğunu söyledi; "Şahsın ismi başka bir şey olabilir. İsminin başka bir şey olması meselenin gerçeğini değiştirmez" dedi.

Konular: Türkiye

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan başkanlığında beştepe'de toplanan bakanlar kurulu sonrası, başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü numan kurtulmuş açıklama yaptı. kurtulmuş, ankara saldırısının devam eden soruşturması hakkında, "ismi başka bir şey olabilir. isminin başka bir şey olması meselenin gerçeğini değiştirmez. pyd bölgesinden giriş yapmış, bu şekilde kayıt altına alınmış. bu kişinin işbirliği içerisinde olduğu bir zincir içerisnde eylem pyd-pkk işbirliğiyle ortaya konmuştur" açıklamasını yaptı.

kurtulmuş, toplantıda türkiye'de yapısal reformlar ve kamu yönetimi alanlarında yapılan çalışmaları aktararak konuşmasına başladı, ardından dış ilişkilerle ilgili gelişmelere değindi.

türkiye'nin ab ile göç sorununa karşı ortak eylem içinde hareket etmenin önemine dikkat çekti. türkiye'nin vize serbestisi anlaşmasının ekim 2016'da devreye girmesini umduklarını ve haziran'da da geri kabul anlaşması'nın üçüncü ülkelerle uygulanmaya başlayacağını söyledi. türkiye'nin abd ilişkilerinde, suriye konusuna dair birtakım farklılıklar ortaya çıktığını söyleyen kurtulmuş, bu konunun hassasiyetle ele alındığını söyledi.

ankara saldırısı

kurtulmuş, gazetecilerin ankara saldırısına dair soruşturma hakkında son durumun ne olduğu sorusunu şöyle yanıtladı:

biz hükümet adına resmi açıklama yaparken elimizdeki net bilgilerle hareket ederiz. her sözümüzün bilinciyle hareket ederiz. ilk gerçekleştiği anda, kendi ortaya koyduğu izler bakımından, başparmak ve el bulundu biliyorsunuz, şahsın o şekilde tespit edildiğini biliyorsunuz. daha evvel pyd bölgesinde bulunduğu, oradan 2014'te geldiği yönünde bilgi kesin.

bu kişinin sahte ismi olup olmadığı, bununla ilgili açıklamayı savcılık yapacaktır. sonuçta net olan şey, pyd bölgesinden girmiştir. bu arabanın izmir'de temin edilmesi, oradan diyarbakır kırsalına gitmesi, oradan ankara'ya geri getirilmesi, bütün bunlar açıkça ortaya konmuştur. emniyet bakımından olayın işleyişi, serüveni, aradaki ilişkiler bakımından aşağı yukarı olayın işleyişi ortadadır.

ismi başka bir şey olabilir. isminin başka bir şey olması meselenin gerçeğini değiştirmez. bu kişi pyd bölgesinden türkiye'ye giriş yapmış, kendisinin ibraz ettiği kimlikle bu şekilde türkiye'de kayıt altına alınmış ve bu kimliğe bağlı olan kişinin iş birliği içinde olduğu bir zincir içerisinde de eylem pyd-pkk bağlantılı olarak ortaya konulmuştur.

eğer böylesine bir saptırma da söz konusu ise bu, eylemin bir kere daha ne kadar art niyetli olduğunu ortaya koyar. ne kadar hesaplı, kitaplı olduğunu ortaya koyar."

bir gazetecinin "patlama sonrası polisin caydırıcılık için daha göze görülür hâle geleceği ve somut önlemler alınacağı söylendi, tbmm'de odaların yeri değişecek mi" sorusuna kurtulmuş:

"bir numaralı mesele terörle mücadelede ulusal birliği sağlamaktır. kimin ne tedbir alınacağı konusunda önerisi varsa değerlendirilir. güvenlik konseptleri üzerine derin tartışmalar yapıldı. belli konular görüşüldü. ankara'da niye teröre karşı tedbirleri artırmalıyız derken şunu da sormak lazım: niye bu sokakta düzenlendi? türkiye'yi terörle mcüadele edemez diye göstermek için. biz de inşallah gerekli önlemleri alacağız. korunması öncelikli binalar ve şahıslar tabii ki var. teröre karşı mücadele önlemlerinin görünür veya gizli olması asıl konuyu değiştirmez. önlemlerin bir kısmı vatandaşlar bakımından da tedbir gerektirir. aslolan vatandaşımızın esenliğidir."

cerattepe açıklaması

numan kurtulmuş, artvin'deki cerattepe olayının toplantıda gündeme gelmediğini ancak hükümetin çevreye karşı duyarlılığını koruyacağını söyledi.

"artvinli hemşehrilerimiz rahat olsunlar, biz hükümet olarak çevreye karşı en ufak zarar verilmemesi için her türlü tedbiri alırız. buradaki maden ocağının kapalı bir ocak olarak faaliyette bulunması, çevreye zarar vermeyecek bir şekilde bu faaliyetleri yapması için izin verilmiştir. bu bir terazidir, terazinin bir kefesinde türkiye'nin madenlerini iyi kullanabilmesi, ekonomik olarak bunlardan iyi istifade edebilmesi, diğer tarafında ise tüm bunları yaparken çevreye zarar verilmemesi. bu dengenin sağlanacak olduğundan hiç kimsenin şüphe etmemesini arzu ederiz."

suriye 'ateşkes' açıklaması

rusya ve abd'nin suriye'de 'ateşkes' için tarih vermesine dair soru üzerine kurtulmuş konuyu yorumladı.

"ateşkeste işid ve bazı örgütler dışarıda bırakılacak. yani ortak hedef olarak işid tutulacak. umut ederiz ki rusya'nın 'işid'i vuruyoruz' deyip masum insanları öldürmemesini umuyoruz. rusya hava saldırılarının sadece yüzde 10'u işid'i hedef aldı.

filler tepişiyor, olan çimenlere oluyor. 450 bin suriyeli öldü. sarin gazı atıldı, misket bombaları atıldı, dünyanın kılı kıpırdamadı. yine de umut ediyoruz ki başarılı olur.

altı ayda müzakere yapılacak. ümit ederiz ki ondan sonra oluşacak geçiş hükümeti için olumlu adımlar atılır ve suriye halkının acıları son bulur. hiç olmazsa hayatta kalanları huzura kavuşur.

gazetecilerden biri, "suriye'de yaşananların ardından angajman kuralları çerçevesinde operasyonlar oldu. cumhurbaşkanı erdoğan gerekirse bunların değişebileceğini söylemişti. konu gündeme geldi mi" diye sordu. kurtulmuş görüşmede bu konunun gündemde olmadığını söyledi.

kurtulmuş, galatasaray - trabzonspor maçının da sorulması üzerine de, "bir hakem nasıl bu kadar sistematik hata yapar bilmiyorum. trabzonspor'a da galatarasaray'a da geçmiş olsun diyorum" diye konuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;