15 Temmuz darbe girişimi

Kurtulmuş: Topyekûn darbe tehdidi kalmadı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Topyekûn bir darbe teşebbüsü, tehdidi kalmış mıdır? Hayır, kalmamıştır. Bunu çok açık söyleyelim, milletimiz rahat olsun" dedi.

a haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtlayan başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, "topyekûn bir darbe teşebbüsü, tehdidi kalmış mıdır? hayır, kalmamıştır. bunu çok açık söyleyelim, milletimiz rahat olsun" dedi.

numan kurtulmuş, demokrasi nöbetlerinin ne kadar süreceğiyle ilgili de, "inşallah darbe tehdidi kalmadı ama sayın cumhurbaşkanımızın, başkomutan olarak ve gerçekten bu dönemde ortaya koyduğu bu sivil irade, dirayet, basiret ve cesaret bakımından da bir kere daha toplumun tamamının lideri olduğunu, cumhurbaşkanı olduğunu ortaya koydu. o, tehdit algılamalarını sonuna kadar takip edecek ve evet, 'ey milletim tehlike geçmiştir, bütünüyle geçmiştir.' diyene kadar bu nöbetler devam edecek" ifadelerini kullandı.

‘başka fetö'lerin ortaya çıkmaması için…’

kurtulmuş, darbe girişimi ve gülen örgütüne ilişkin şöyle konuştu:

“çok büyük bir şer bu. tahmin, tahayyül edemediğimiz şer, konuşamadığımız kadar büyük bir şer. bu şerden inşallah çok büyük bir hayır çıkacak. bu hayrın en büyüğü de devletin bu tür parazitlerden temizlenmesi ve devletin bütünüyle milletin hakimiyetine verilmesi. çok şükür milletimizin tamamı, bütün farklı görüşlerden insanlar bu gruba karşı teyakkuz haline geçti. bu temizlik olacak ama bundan başka başka fetö’lerin ortaya çıkmaması için devleti hem demokratikleştirmek hem de devletin bütün kadrolarını, toplumun bütün kesimlerine açmak durumundayız.”

‘maşayı kullananlar 'tarihin çöp tenekesine atıyoruz' demeyecek’

başbakan yardımcısı kurtulmuş, "risk devam ediyorsa hangi mahiyette devam ediyor?" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"riskli gördüğümüz dört beş alan var. bunları çok açık vatandaşlarımızla paylaşmamız lazım. bir kere bu adamlar, ‘tamam yenildik, kenarı çekilelim’ demeyecekler. bu maşayı kullanan unsurlar da ‘tamam siz bittiniz, sizi tarihin çöp tenekesine atıyoruz’ demeyecekler. bu grubun üzerinden istifade edilebilecek her türlü istifadeyi elde etmek için çaba sarf edeceklerinde hiç kuşku yok. bunlar da vazgeçmeyecek. zaten ölümüne, delicesine bir darbe teşebbüsünde bulundular. ne olabilir? topyekûn bir kalkışmayla devleti bütün kurumlarıyla ele geçirip yeni bir darbe zemini hazırlama ihtimalleri çok zayıf görünüyor ama birtakım kontrol edilemeyen unsurlarla suikast teşebbüsleri yapabilirler. şu anda meydanlar bir bütün halinde. ben özellikle chp’nin mitinginin bunun için, bütün türkiye için çok cesaret verici bir miting olacağına inanıyorum, öyle olmasını ümit ediyorum. meydanlarda chp’lisi, mhp’lisi, ak parti’lisi, herkes bir arada."

‘bireysel suikastler olabilir’

kurtulmuş, bu süreçte dikkat edilmesi gereken provokasyonlar olabileceğini söyledi:

"birincisi, bireysel suikastler olabilir. sağa, sola dağılmış olan birtakım serseri mayınlarla bunu yapabilirler. ikincisi, meydanları bölmek isterler. yani çok şükür şu anda türk, kürt, alevi, sünni, ak partili, diğerleri, ayrım gözetmeksizin herkes meydanlarda beraber. meydanları bölmek için de maalesef provokasyonu kullanabilirler.

yanlış algı operasyonlarıyla türkiye'yi köşeyi sıkıştırmaya çalışacaklar. uluslararası camiada, uluslararası siyasette türkiye'yi izole etmeye çalışacaklar. bunlar devam edecek, burada dikkatli olmamız lazım.

bir diğer alan ise ekonomide yapacakları operasyonlardır. ekonomide, yapabilirlerse yabancı yatırımcıyı türkiye'den çıkarmak. türkiye ekonomisinde çok büyük türbülanslar oluşturarak vatandaşı tedirgin etmek isterler, bununla ilgili haberler çıkartacaklar. birtakım uluslararası derecelendirme kuruluşları da bunlara zemin hazırlayacak. türkiye ekonomisi çok şükür sağlamdır. eğer 2002 şartlarındaki türkiye olsaydı, bu darbe teşebbüsü türkiye ekonomisini ciddi şekilde vurabilirdi."

öcalan sorusuna cevap

"imralı'ya, pkk terör örgütünün elebaşısı abdullah öcalan'ın olduğu yere de hava operasyonu yapılma riski var deniliyor, doğru mudur? böyle bir risk söz konusu mu?" sorusuna kurtulmuş, "böyle duyumlar alındı, cumartesi ve pazar günleri böyle ciddi bir risk söz konusuydu, yani darbe girişiminin ardından. çünkü amaçları, allah korusun, böyle bir şey yaparak diyarbakır'da, mardin'de urfa'da, siirt'te türkiye'nin dört bir tarafında bu darbe tehdidinin karşısında duran kürt kardeşlerimizin bilincini yaralamak için böyle ihanetler de yapar bunlar. bunların elinden her türlü zarar gelir" diye cevap verdi.

‘çankaya'da yaş'ın tedbir kısmı var’

yüksek askeri şura (yaş) toplantısının genelkurmay karargâhı yerine çankaya köşkü’nde yapılacak olmasının nedeninin sorulması üzerine kurtulmuş, yaş’ın, başbakanın başkanlığında yapıldığını anımsattı. bugüne kadar teamüller gereği genelkurmay karargâhı’nda yapıldığını, dolayısıyla kurulun başkanının toplantıyı istediği yerde yapabileceğini söyledi. "bu sadece sembolik gerekçelerle mi yoksa fiziki gerekçeleri de var mı?" sorusuna karşılık kurtulmuş, şu cevabı verdi:

"tabii ki işin tedbir kısmı var. sembolik bir tarafı da var. olağanüstü bir yaş olduğunda hiç şüphe yok. bir hafta önceye alınmış olması değil sadece, aynı zamanda dönemin hassasiyetleri, tsk’nın da çok büyük bir badireden geçmiş olması, tsk’nın içerisinde soruşturmaya muhatap olan çok sayıda üst düzey generalin yönetici olması, bütün bunların hepsi zaten bu yaş'ı başlı başına çok hassas, önemli bir hale getiriyor. zaten kimilerinin yorumu da bu darbe teşebbüsüne kalkışan subayların, yaş eğer vaktinde, olağan bir şekilde olsaydı orada bu fetö’cü subayların tasfiyesiyle ilgili adımların atılacağı için bunu önlemeye dönük olarak bu darbe teşebbüsünde bulunulduğunu söyleyenler de var. dolayısıyla bir olağanüstü yaş olduğu açık ama çok şükür, artık devlet bütün kurum ve kuruluşlarıyla normal işleyişine dönmüştür. olağanüstü halle birlikte de bu sürecin daha etkin bir şekilde geçirilmesi için gerekli adımlar atılacaktır. bu yaş da bir anlamda tsk içerisinde mikropların temizlenmesi, bu parazitlerin vücudun dışa atılması bakımından önemli kararlara sahne olacaktır. hayırlı olmasını temenni ederim."

‘fuat avni'nin içerisinde kim varsa ortaya çıkarılması lazım’

fuat avni'nin kim olduğu ve yakalanıp yakalanmadığına ilişkin de kurtulmuş, fuat avni ile ilgili spekülasyonlar yapıldığı dönemde de bu hesabın tek bir kişiye ait olmadığı kanaatinde bulunduğunu dile getirdi. bu hesabın tamamıyla dezenformasyon çalışmaları yapmak için devletin en ücra noktasına kadar sirayet etmiş unsurların çok düzenli bilgiler alarak ve bunları kendileri açısından başarılı bir dille kullanan ekip olduğunu aktaran kurtulmuş, "şu çok net ki yıllardır fuat avni hesabından, 'bakın sizin ensenizdeyiz, aldığınız nefesi biliyoruz ha...' manasına gelen korkutucu tweetler de attılar en üst devlet görevlileri için. dolayısıyla bu ihanetin önemli kollarından birisi fuat avni hesabıdır. o hesabın içerisinde kim varsa onların da ortaya çıkarılması lazım" dedi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;