Türkiye

Kurtulmuş'tan TÜSİAD Başkanı'na tepki

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş "Cumhurbaşkanı muhatabımız değildir" diyen TÜSİAD Başkanı'nı eleştirdi, "Hiçbir maksada hizmet etmeyen, anlamsız, absürt bir cümledir" dedi.

Konular: Türkiye
Kurtulmuş, Çözüm sürecinin vazgeçilmez olduğunu anlattı. [AA-Arşiv]

başbakan yardımcısı numan kurtulmuş, türk sanayicileri ve işadamları derneği (tüsiad) başkanı haluk dinçer'in açıklamalarına ilişkin, "hiçbir maksada hizmet etmeyen, tüsiad'ın çıkarlarını hiçbir şekilde korumayan ve türkiye'deki demokratik sistemin işleyişine katkı sunmayan, anlamsız, absürt bir cümledir" dedi.

hürriyet gazetesi'ne konuşan dinçer, "tüsiad’ın cumhurbaşkanı erdoğan ile ilişkisini nasıl tanımlarsınız?" sorusuna, "bugün itibarıyla gayet iyi tanımlarım. bugün itibarıyla bizim cumhurbaşkanımızla hiçbir sorunumuz yoktur. cumhurbaşkanı devletin başıdır. tüsiad’ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, tüsiad’ın muhatabı başbakan'dır" demişti.

bu açıklamanın ardından cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, "madem biz muhatap değiliz, bundan sonraki davetlerine katılmayız" diyerek dinçer'in sözlerine tepki göstermişti.

başbakan ahmet davutoğlu ise 22 ocak'ta katılacağını duyuduğu tüsiad genel kurul'na gitmekten vazgeçtiğini açıklamıştı. başbakanlık yetkilileri "tüsiad eski türkiye alıkanlıklarıyla hareket ediyor" demişti. 

'cumhurbaşkanı halkın oyuyla seçildi'

istanbul'da konuşan kurtulmuş, yaşanan süreçte tüsiad'ı eleştirdi. türkiye'de halkın oyuyla seçilmiş bir cumhurbaşkanı bulunduğunu ve cumhurbaşkanı'nın devletin bütün yönetiminden sorumlu olduğunu söyledi.

kurtulmuş şunları söyledi: 

"tüsiad da iş çevresinde belli çevreleri temsil eden, bir işadamları derneğimizdir. onlar da seçimle işbaşına geldiler. işadamları camiası, türkiye'nin genel yönetiminin dışında olan bir mekanizma değildir. tüsiad başkanı'ndan da beklenen, kendisinin bu ülkenin birinci derece yönetiminden sorumlu olan cumhurbaşkanımıza tüsiad'ın çalışmalarını arz etmesidir. nihayetinde cumhurbaşkanımızın türkiye'de bütün derneklerin, vakıfların çalışmalarını kolaylaştıracak tedbirlerden de sorumlu olduğu ortadadır. dolayısıyla burada hem aklın gereği hem de anayasal sistemin gereği bütün sivil toplum kuruluşlarımızın da bu anlamda, kendi çalışmalarını kuvvetlendirmek için cumhurbaşkanımızı kendi çalışmaları içinde görmek istemeleridir." 

dinçer'in sözlerinin talihsizlik olduğunu belirten kurtulmuş şöyle devam etti: 

"eğer tüsiad, 'cumhurbaşkanı'nı tanımıyoruz' manâsında bunu söylüyorsa, kusura bakmasın cumhurbaşkanı da tüsiad'ı tanımaz. o zaman burada tartışma konusu olan cumhurbaşkanı olmaz, tüsiad olur. ben haluk bey'in bunu kastetmediğini umut ediyorum. yanlış anlaşılmaya vesile olan bir açıklama olduğunu ümit ediyorum. en kısa zamanda bunu açıklaması gerektiğini düşünüyorum."

19 ocak'taki bakanlar kurulu toplantısı

kurtulmuş, cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın bakanlar kurulu'na başkanlık etmesine yönelik sorulara karşılık da türkiye'nin anayasal bir hukuk devleti olduğuna işaret etti.

anayasanın cumhurbaşkanına verdiği bir yetki olduğunu vurgulayan kurtulmuş, "cumhurbaşkanı istediği zaman, bakanlar kurulu'nu toplar, çağırabilir, bakanlar kurulu toplantısına gidebilir. bu anayasanın vermiş olduğu bir yetkidir. son derece normal bir yetkidir. cumhurbaşkanımız bu yetkiyi kullanacak. hangi sıklıkla kullanır, hangisini tercih eder, bunları bilmiyoruz. son derece normal bir mekanizmadır ama ne yazık ki bizim gibi ülkelerde eleştirecek bir şey bulamayan muhalefet çevreleri, son derece normal, anayasal bir işleyiş üzerinden tartışma oluşturmaya çalışıyorlar. buradan bir tartışma çıkmaz. hele hele cumhurbaşkanımız ile hükümet arasında ayrışmaya vesile olacak bir şey çıkmaz. kimse buna heves etmesin" şeklinde konuştu.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;