Suriye'de iç savaş

Kuşatılmış bölgelerden yaralı takası

Suriye krizine siyasi çözüm çabalarında istenen ilerleme sağlanamazken insani yardım çalışmaları ivme kazandı. BM arabuluculuğunda rejim ve muhalifler kuşatma altında 4 bölgeden karşılıklı olarak yaralı takası gerçekleştirdi.

suriye’de rejimin ve muhaliflerin kuşattığı 4 bölgeden karşılıklı yaralı tahliyesi geçekleşti. şam’ın kırsalında rejimin müttefiki hizbullah’ın kuşattığı zebadani ve madaya ile idlib’in kırsalında muhaliflerin kuşatması altındaki fua ve kefreyya’dan toplam 500 yaralı tahliyesi tamamlandı.

bm, yaralıların 'acil sağlık bakıma ihtiyacı olduğunu' belirtiyor. suriye kızılay örgütü denetiminde gerçekleşen takasta ahrar-u şam grubu denetimindeki madaya ve zebedani’den 250 yaralı, rejim yanlısı fua ve kefreyya’dan da 250 yaralı takas edildi.

suriye insan hakları örgütü’ne (sohr) göre, takas suriye’de muhalifler ile rejim bölgelerin arasında sınır teşkil eden hama kentinin kırsalında gerçekleşti. gece saatlerinde otobüslerle bölgeye getirilen yaralıların takası bugün gerçekleşti.

sohr’e göre, rejim yanlısı yaralılar tedavi edilecekleri esed’in kalesi olan sahil kenti lazkiye’ye varmaya başladı.

muhalif bölgelerinden çıkan yaralılar ise türkiye sınırındaki idlib kentinde tedavi edilecek.

aralık ayında ahrar-u şam ile iran arasında yapılan bir anlaşmayla benzer bir yaralı takası yapılmıştı. yaralılar türkiye ve lübnan üzerinden takas edilmişti.

suriye’de insani yardım çalışmalarında istenilen ilerlemenin sağlanmaması, muhaliflerin yüksek müzakere heyeti’nin cenevre’deki görüşmelere katılımını askıya almasının arkasındaki sebeplerden biriydi.

bazı istatistiklere göre suriye’de 5 yıldan beri devam eden iç savaşta 270 bin kişi öldü.

bm, savaştan önce yaklaşık 20 milyon nüfusu olan suriye’de ülke dışında 4,8 milyon, içinde ise 6,8 milyon sığınmacı olduğunu belirtiyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;