Ortadoğu

Kuveytli muhalif liderden hükümete uyarı

'Emir'e hakaret ettiği' gerekçesiyle mahkum edilen eski milletvekili Berak, reform için verdiği mücadeleyi sürdüreceğini söyledi.

Haberin Öne Çıkanları

Beş yıl ceza aldı

Teslim olmuyor

Muhalefet protestosu

Hakkında bir tutuklama kararı olmadığını söyleyen eski milletvekili teslim olmayı reddediyor. [Al Jazeera]

kuveyt’te emir sabah ahmed cabir sabah'a 'hakaret etmekten' suçlu bulunduktan sonra ilk kez kamuoyu karşısına çıkan muhalif lider ve eski milletvekili müsellem berak, hükümete bir dizi uyarıda bulundu.

berak, hakkında verilen cezaya rağmen kuveyt’te demokratik reform için çalışmaya devam edeceğini ve hükümetin muhalif harekete baskı yapmaması gerektiğini söyledi. berak, “agresif yaklaşım ve yetkililerin zorbalığı ile bir yere varılamaz” dedi.

eski milletvekili, ekim ayında düzenlenen bir mitingde yaptığı konuşma sonrasında gözaltına alınmıştı. muhaliflerin gözaltı kararına tepki olarak düzenlediği protesto gösterilerinin ardından kasım ayında kefalet ile serbest bırakılan eski milletvekili, mahkeme tarafından geçen haftanın başında 'emire hakaret etmekten' suçlu bulunmuş ve beş yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

geçen çarşamba günü de, berak'ın evine özel kuvvetler baskın yapmıştı.

hakkında bir tutuklama kararı olmadığını söyleyen eski milletvekili teslim olmayı reddediyor.

berak daha önce yaptığı açıklamada, yargılanma sürecinin 'uluslararası hukuka uymadığını, adaletten tamamen yoksun olduğunu ve kendisine yeterli derecede savunma hakkı tanınmadığını' söylemişti.

muhalefet dava açmıştı

öte yandan, muhaliflerin, 1 aralık'taki seçimlerin ve tartışmalı seçim yasasının iptali için anayasa mahkemesi'nde açtığı dava ise sürüyor. mahkeme muhalefet lehine karar verirse, kuveyt ulusal meclisi feshedilebilir. 

islamcı, milliyetçi ve liberal gruplardan oluşan muhalefet, seçimleri boykot etmişti. muhalifler, emir cebir sabah'ın kararı ile seçim yasasının değiştirilmesine ve seçmenin oy verebileceği aday sayısının dörtten bire indirilmesine tepki göstermişlerdi. 

kuveyt'te şubat 2011'de yapılan seçimlerde ise muhalifler, ulusal meclis'te çoğunluğu sağlamış, ancak anayasa mahkemesi beş ay sonra seçimleri iptal ederek 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirmişti. 

ülkede muhalifler sık sık ulusal meclis'in feshi talebiyle protesto gösterileri düzenliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;