Ortadoğu

Kuveyt'te kabine aynı kaldı

Seçimlerin ardından başbakandan yeni hükümeti kurmasını isteyen Emir Sabah, tüm bakanların görevlerini sürdürmesine karar verdi.

Haberin Öne Çıkanları

Değişim olmadı

Muhalefet tepkili

Kriz sürüyor

Geçen yıl kasım ayında göreve gelen 69 yaşındaki Şeyh Cabir, yeniden hükümet başına geçti. [Reuters]

kuveyt'te boykot gölgesinde gerçekleşen ve şii azınlığın 17 sandalye elde etmesiyle sonuçlanan seçimlerin ardından yeni kabine kuruldu. 

kuveyt resmi haber ajansı kuna, muhalefet baskısıyla mayıs ayında yolsuzluk soruşturması nedeniyle istifa eden ekonomi bakanı mustafa şimali'nin aynı göreve geri geldiğini, başbakan ile diğer bakanların da görevlerini sürdüreceklerini açıkladı.

seçim kanunun değiştirilmesinin nedeniyle tarihinin en büyük protestolarına sahne olan kuveyt'te muhaliflerin tepkilerine rağmen kabinede değişiklik olmadı. 

yeni hükümetin başına geçecek ismin değişmeyeceği ise kısa bir süre önce açıklanmıştı. emir sabah ahmed sabah, başbakan cabir mubarek sabah'tan yeni hükümeti kurmasını istemişti.

gösteriler yapıldı

kuveyt emiri şeyh sabah ahmed sabah'ın muhalefetin son seçimlerde mecliste 40 sandalye kazanmasının ardından parlamentoyu feshetmesi üzerine protestolar başlamış, gösterilere müslüman kardeşler teşkilatı, şiilerden oluşan muhalif gruplar katılmıştı.

seçimlerin ardından, ülkenin çeşitli bölgelerinde bir araya gelen yüzlerce protestocu, yeni meclisin feshedilmesi talebiyle yürümüştü

muhalifler, bir süredir seçimlerde oy verilebilecek aday sayısını dörtten bire indiren seçim yasasındaki değişiklik için protestolar düzenliyordu. 

kuveyt'te yeni meclis, 16 aralık itibariyle resmen göreve başlayacak. 

kriz sürüyor

2006’dan beri muhalefet ve iktidar arasında süren anlaşmazlıklar sebebiyle kuveyt, peş peşe siyasi krizlere tanıklık ediyor. muhaliflerin şubat ayında çoğunluğu elde ettiği seçimlerin beş ay sonrasında, anayasa mahkemesi seçim sonuçlarını iptal etti. bu gelişmenin ardından, 2009'da seçilen meclisi yeniden göreve getirildi. 

meclis, muhalif milletvekillerinin boykotu sebebiyle yeterli çoğunluk sağlanamadığı için defalarca toplanamadı, meclisi feshetme sözünü yerine getirmemesi sebebiyle hükümeti destekleyen bazı milletvekilleri de oturumları boykot ettiler.

muhalefet, iktidarın bu değişiklikle şubat 2012’de yapılan ve mecliste muhalefetin çoğunluğu elde etmesini sağlayan seçim senaryosunu önlemeyi amaçladığını belirtiyor.

kaynak: ajanslar 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;