Ortadoğu

Kuveyt'te muhalif gösteri

Protestocular, tartışma yaratan yeni yasa uyarınca yapılan geçen haftaki seçimin iptal edilmesini ve meclisin feshini istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Olaysız bitti

Katılım yüzde 26

17 Şii vekil

Başkent Kuveyt'teki gösteriye çok sayıda kadın da katıldı. [AFP]

kuveyt'te gösteri düzenleyen on binlerce kişi 1 aralık'ta yapılan seçimi protesto ederek, milli meclis’in feshini talep etti. 

muhalefeti temsil eden turuncu renkli kıyafetler giyen göstericiler başkent kuveyt'te yürüyüş yapıp, meclis binası önünde toplandı. göstericiler, "bu meclis meşru değil, seçim yasasının değiştirilmesi de yasadışı" şeklinde sloganlar attı. polis ise barışçıl gösteriye müdahale etmedi. 
 
gösteriyi organize eden genç aktivistlerden favaz enezi, halkın gaspedilmiş anayasal haklarını geri almak için gösteri düzenlediğini söyledi. enezi, fransız haber ajansı afp'ye yaptığı açıklamada, yeni meclisin feshinin yanı sıra; seçim yasasının değiştirilmesini, hukuk sisteminde reforma gidilmesini ve yeni bir anayasa hazırlanmasını talep ettiklerini belirtti. 
 
kuveyt'te islamcı ve liberal birçok muhalif siyasi hareket seçim yasasının ekim ayında değiştirilmesinin ardından kitlesel gösteriler düzenlemiş ve 1 aralık'taki seçimi boykot etmişti. muhalefet, 'adil bulmadığını' vurguladığı değişikliklerin hükümete, seçimin sonucunu belirleme imkanı verdiğini savunuyor.
 
emir yasayı değiştirdi
 
kuveyt emiri şeyh sabah ahmed sabah, ekim ayında aldığı kararla, seçimlerde oy verilebilecek aday sayısını dörtten bire düşürmüştü. el sabah, değişiklikle seçimlerde hile yapılmasının önüne geçileceğini, güvenliğin ve istikrarın tesis edileceğini söylemişti. muhalefet ise yeni seçim sisteminin iktidar yanlılarına avantaj sağlayacağını düşünüyor. 
 
şubat ayında yapılan seçimi kazanan muhalefet bloğu ise yapılan değişikliklerle, siyasi parti kurulmasının yasak olduğu ülkede ittifak kurmalarının önleneceğini belirtmişti. kuveyt milli meclisi, haziran ayında mahkeme kararı ile feshedilmişti. 
 
1 aralık’taki seçime katılım oranı yüzde 26,6’da kalmış, şii azınlık ise 50 üyeli mecliste 17 sandalye kazanarak büyük başarı kaydetmişti.
 
yaklaşık 3 milyon 800 bin nüfuslu kuveyt'te, 422 bin seçmen bulunuyor. zira ülkede yaşayanların sadece 1 milyon 200 bini kuveytli. şiilerin seçmenler arasındaki oranı ise yaklaşık yüzde 30. 
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;