Ortadoğu

Kuveyt'te zafer muhalefetin

Seçimlerde meclisteki 50 sandalyenin 34'ünü elde eden İslamcıların öncülüğündeki muhalifler, yolsuzlukla mücadele edilmesini istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Kadın seçmen çok

Kadın vekil yok

Liberaller mağlup

Muhalifler, seçimlerde istedikleri sonucu elde etmenin mutluluğunu yaşadı. [AFP]

kuveyt'te perşembe günü yapılan seçimlerde zafer, islamcıların liderliğindeki muhalefetin oldu. muhalifler, cuma günü açıklanan resmi sonuçlara göre, 50 üyelli ulusal meclis'te 34 sandalye kazandı.

sünni islamcılar, meclisteki sandalye sayılarını dokuzdan 23'e çıkarırken, seçimlerin en büyük mağlubu sandalye sayıları beşten ikiye düşen liberaller oldu.

seçmenlerin yüzde 54'ünü kadınların oluşturduğu ülkede, hiçbir kadın aday meclise giremedi. aralık ayında kuveyt emiri şeyh sabah el ahmed el sabah tarafından feshedilen son mecliste ise dört kadın milletvekili vardı.

kuveytli seçmenlerin, hükümet yanlısı milletvekillerini cezalandırdıkları gözlendi. bu milletvekillerinden 13'ü geçmişte, yolsuzluk suçlamaları nedeniyle başsavcı tarafından sorgulanmışlardı.

muhalefetin seçim kampanyasında en çok dile getirdiği konular da; ülkede köklü reformlar yapılması ve yolsuzlukla mücadele edilmesiydi.

kuveyt'te, her birinden 10 milletvekili seçilen beş seçim bölgesi bulunuyor. muhalefetin, aşiretlerin güçlü olduğu iki seçim bölgesinde büyük bir başarı kazanarak, 20 sandalyeden 18'ini kazandı.

nüfusun yaklaşık yüzde 30'unu oluşturan şiileri temsil eden millevekillerinin sayısı ise dokuzdan yediye düştü. bu yedi milletvekilinden dördü, islamcı grupların adaylarıydı.

seçimler ilk kez denetlendi

kuveyt'te altı yıldan kısa bir süre içinde yapılan dördüncü seçime, 23'ü kadın 286 aday katılmıştı. hükümet ilk kez 30 kadar yabancı ve 300 yerli gözlemcinin seçimleri denetlemesine izin vermişti.

petrol ihraç eden ülkeler örgütü (opec) üyeleri arasında ihracatta üçüncü sırada yer alan ve al-sabah ailesi tarafından yönetilen kuveyt'te, 1962 yılından bu yana ulusal meclis için seçimler yapılıyor.

kuveyt'te geçen yıl, kamu fonlarının yurt dışındaki bankalara transfer edildiğini öne süren muhalif milletvekilleri, başbakan şeyh nasır el muhammed el sabah'ı yolsuzluk yapmakla suçlamıştı.

el sabah'ın mecliste milletvekillerinin sorularını yanıtlaması kabine tarafından önlenince, bu durumun anayasaya aykırı olduğunu söyleyen protestocular meclisi basmış ve hükümeti 28 kasım 2011'de istifaya zorlamıştı. meclisi feshedip savunma bakanı şeyh caber el mübarek el sabah’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendiren emir el sabah, seçime gidileceğini açıklamıştı.

kuveyt, körfez ülkeleri arasında meclisi en fazla yetkiye sahip olan meşruti monarşi olarak görülüyor.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;