Ortadoğu

Kuzey Irak'tan ilk petrol

Kürdistan Bölgesel Yönetimi, Türkiye'ye petrol sağlayacak boru hattına test amacıyla petrol vermeye başladı. Erbil, yılbaşında Türkiye üzerinden ihracata başlamak istiyor.

Haberin Öne Çıkanları

Dizayi: Birkaç haftaya ihtiyaç var

'Türkiye'yle anlaştık'

Yıllık değeri 11,5 milyar dolar

218 kilometrelik hat ilk aşamada günlük 150 milyon varil petrol taşıyacak [AA]

enerji bakanı taner yıldız cumartesi günü antalya'da yaptığı açıklamada, ilk denemenin yapıldığını, herhangi bir sorun yaşanmadığını açıkladı. 

söz konusu hatların uzun süredir çalışmadığını hatırlatan yıldız, testlerin tahribat olup olmadığını görmek için yapıldığını belirtti.  

enerji bakanı testlerin bir süre daha devam edeceğini, sonuçların kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

kürt yönetimi yılbaşını hedefliyor 

petrolünü türkiye üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak isteyen irak kürdistan özerk bölgesi, ihracata yılbaşında başlamak istiyor. bölgesel kürt yönetimi sözcüsü sefin dizeyi, türkiye ile 20 gün önce anlaşmaya varıldığını ve ihracat için birkaç haftaya ihtiyaç duyduklarını söyledi. 

dizeyi anadolu ajansı'na yaptığı açıklamada, türkiye ile imzaladıkları petrol anlaşmasının her iki taraf için de bağlayıcı olduğunu belirtti. bölgesel kürt yönetimi sözcüsü, “mesele tarafların anlaşması veya anlaşmaması değil. sadece zaman ve teknik meseleler söz konusu'' dedi.

dizayi, irak kürdistan özerk bölgesi başbakanı neçirvan barzani'nin bağdat'ı ziyaretinde iraklı yetkilileri ikna ettikten sonra petrolün gönderilmeye başlanacağı iddialarının doğru olmadığını da vurguladı. bölgesel kürt yönetimi sözcüsü, “teknik olarak her şey hazır olduğunda gönderilmeye başlanacak. başbakan'ın bağdat ziyareti, yetkililerle diyalog, şeffaflık ve söz konusu petrol anlaşmalarının bütün iraklıların faydasına olduğunu anlatmak içindir'' diye konuştu.

ilk aşamada 150 bin varil petrol

kuzey irak'tan çıkarılan petrol, erbil’in xurmala ilçesinde depolanacak ve şu an yapımı devam eden petrol boru hattı ile türkiye'ye gönderilecek. 

218 kilometrelik bu hat, merkezi londra'da bulunan genel energy şirketinin arama faaliyetlerini yürüttüğü tak tak sahasından başlayıp irak, suriye ve türkiye sınırının kesiştiği fishkabur'da bitiyor.

bölgesel kürt yönetimi'nin hedefi, ilk boru hattının günde 150 bin varil ihraç seviyesine ulaşması. 2014 hedefi ise günlük 400 bin varil. beş yıl içinde de günlük 1 milyon varil kapasiteye ulaşılması planlanıyor. 

uluslararası fiyatlara göre, ilk etapta taşınacak petrolün yıllık değeri 11,5 milyar doları bulacak. boru hattında sevkiyat tam kapasiteye ulaştığında ise bu rakam 38 milyar dolara ulaşacak.

irak kürdistan özerk bölgesi, bağdat yönetiminden alamadığı yüzde 17'lik payın karşılığında geçen yıl mart ayında türkiye'ye tankerler yardımı ile petrol ihracına başlamıştı.

türkiye, irak'taki merkezi hükümet ile bölgesel kürt yönetimi arasındaki sorunların çözümü için üçlü mekanizma önerisinde bulunmuş, bağdat yönetimi bu öneriyi reddetmişti. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;