Kore Yarımadası'nda gerilim

Kuzey Kore'nin 'tercihi' Trump

ABD başkan adaylarından Trump'ın seçilirse Güney Kore'deki 30 bin ABD askerini geri çekeceğini açıklaması Seul hükümetini endişelendirirken, bölgesel rakibi Kuzey Kore'yi memnun etti. Parti yayın organları Trump'ı "bilge", rakibi Clinton'ı "kalın kafalı" olarak tanımladı.

kuzey kore lideri kim jong un’un partisinin resmi yayın organı rodong sinmun gazetesi, abd’de başkanlık yarışında cumhuriyetçilerin güçlü adayı donald trump’ın seçilme olasılığına karşı güney kore'nin endişesinden duyulan memnuniyeti dile getirdi.

hükümet propagandası yapan haber sitesi dprk today'de yayımlanan makalede ise trump “bilge bir politikacı” olarak nitelendi, "kalın kafalı" hillary clinton yerine tercih edilmesi tavsiye edildi.

trump’ın her fırsatta güney kore’den maddi destek gelmezse yarımadadaki abd askerlerini geri çekmeye dair planlarını dile getirmesi, kuzey kore ile gergin ilişkileri süren güney’i endişelendiriyor. bölgesel rakibinin endişesinden memnun olan pygonyang yönetimi, gazetede yayınlanan makalede bu endişeye dikkat çekti.

'güney bedavadan savunuluyor'

makalede, “güney kore hükümeti, abd başkan adayı donald trump’ın kore politikasındaki duruşunu endişeyle izliyor. çünkü trump ne zaman dış politikadan konuşsa, güney kore’nin bedavadan savunulmasına değiniyor” ifadelerine yer verildi.

güney kore’de konuşlanmış 30 bin abd askeri var. kuzey kore yönetimi bu birliklerin varlığını kendisine tehdit olarak görüp, güney’in abd ile ittifakını ‘kuklalık’ olarak niteliyor. makalede, “trump’ın birlikleri geri çekme düşüncesi, efendisine hayran hizmetkârları şaşırttı” ifadesi de yer buldu. 

trump tanışmak istiyor

kısa süre önce başkanlık için gerekli delege yeter sayısına ulaşan donald trump, kasım ayındaki seçimlerde abd başkanı seçilmesi halinde kore yarımadasından birlikleri geri çekmenin yanı sıra, kuzey kore lideri kim jong un ile de şahsen tanışmak istediğini ifade etmişti.

“trump ileri görüşlü”

pyongyang hükümeti resmi olarak trump’ın başkan adaylığına veya şahsına dair herhangi bir açıklama yapmadı. buna karşın makalede partinin clinton’dan ziyade trump’ı tercih ettiği görülüyor.

dprk (kore demokratik halk cumhuriyeti) today isimli propaganda amaçlı haber sitesinde yayımlanan makalede ise, “trump’ın pis ağızlı, acayip ve cahil bir aday değil de bilge bir politikacı olduğu ve ileri görüşlü bir aday olduğu anlaşılıyor” ifadesi yer buldu.

makalenin devamında abd’lilere, kuzey kore’den iran gibi nükleer anlaşma imzalamasını bekleyen “kalın kafalı” clinton yerine trump’a oy vermeleri tavsiye ediliyor. buna karşın işin sonunda her iki adayın da "kötü" olduğu ve kuzey kore'ye düşmanlık beslediği de eklendi.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;