Asya - Pasifik

Kuzey'den füzeli gözdağı

ABD ve Güney Kore'nin yaklaşık iki ay sürecek ortak askeri tatbikatına saatler kala, Kuzey Kore denize iki balistik füze fırlattı. Tarafların kışkırtma söylemleri ile tansiyon yükselmeye devam ediyor.

Konular: Asya - Pasifik, ABD
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, ordusunun tatbikatını izliyor. [Fotoğraf: Reuters]

abd ve güney kore'nin her sene kore yarımadasında düzenlediği ortak askeri tatbikata, kuzey kore’den balistik füzeli hamle geldi. yaklaşık iki ay sürecek tatbikatın daha ilk gününde, kuzey kore müttefiklere açık bir uyarı niteliği taşıyan iki füze denemesi yaptı.

müttefikler tatbikata başlamadan birkaç saat önce, kuzey kore batıdaki liman kenti nampo'dan, doğu çin denizi'ne yaklaşık 490 kilometre menzile sahip iki füze fırlattı.

karşılıklı tahrikler

güney kore savunma bakanlığı, kuzey’in sivil havacılık veya denizcilik birimlerine hiçbir uyarı göndermeden ve geçişe yasak bölgeler çizmeden ateş etmesinin 'kışkırtma’ olduğunu söyledi.

bakanlık sözcüsü “bu kışkırtmaların sonucunun pişman edici olacağını” söylerken, pyongyang hükümeti de washington ve seul ile başa çıkmanın tek yolunun “roketlerle amansızca vurulmaları” olduğunu söyledi.

abd ve güney kore tatbikatın tarafların rutin denemeler olduğunu söylese de, kuzey kore tatbikatı bir savaş hazırlığı ve tehdit olarak görüyor. abd'den 3 bin 700, güney kore'den 200 bin askerin katılacağı ortak tatbikat, 24 nisan'a kadar devam edecek.

japonya da endişeli

yükselen tansiyon nedeniyle gergin günler geçiren taraflar yalnızca kuzey ve güney kore değil. doğu çin denizi’ne kıyısı olan diğer ülke japonya, kuzey’in habersiz balistik füze atışlarından rahatsız olduğunu açıkladı.

olayı kınayan japonya hükümeti sözcüsü yoşihide suga, sivil havacılık ve denizcilik için bu tür tatbikatların büyük risk taşıdığını söyledi.

japonya ile kuzey kore arasında ilişkiler hassas bir noktada. bir süre önce kuzey tarafından esir alınan japon vatandaşlarının ülkeye dönmesi için diplomatik temaslar sürdüren japonya, pyongyang hükümetini doğrudan hedef alan açıklamalardan kaçınıyor.

birleşmiş milletler’in, kuzey kore’nin balistik füze kullanmasını yasaklayan yaptırımları da halen geçerli.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;