Ortadoğu

KYB'de yenilgi kongre getirdi

Irak Cumhurbaşkanı Talabani'nin lideri olduğu parti, son seçimdeki büyük kan kaybının ardından 31 Ocak 2014’de kongre topluyor.

Konular: Irak
Goran Hareketi'nin bölgede ikinci güç olduğunu ilan eden seçim sonuçları, ekim ayı başında açıklanmıştı. [AA]

kuzey irak’taki bölgesel kürt yönetimi'nde 21 eylül 2013’de yapılan meclis seçimlerinde kürdistan yurtseverler birliği (kyb) üçüncü parti oldu. kyb tarihindeki en ağır seçim yenilgisi üzerine toplanacak kongrede, yeni bir lider seçilip seçilmeyeceği açıklanmadı.

kongrede ayrıca, seçimden birinci parti çıkan mesud barzani liderliğindeki kürdistan demokrat partisi (kdp) ile hükümet kurulup kurulmayacağının da karara bağlanması bekleniyor.

mecliste 18 sandalyeyle temsil edilecek kyb, barzani'yle birlikte girdiği bir önceki seçimde 29 milletvekili kazanmıştı. 2013 seçimlerine her parti kendi başına katılınca, goran'ın daha çok kyb tabanından oy aldığı ortaya çıktı.

kyb’nin kurucusu ve lideri celal talabani, 2012’nin aralık ayında beyin kanaması nedeniyle almanya’da tedavi görüyor. partiyi 1 haziran 1975 tarihinde kuran talabani, uzun süren siyasi mücadelenin ardından irak cumhurbaşkanı seçilmişti.

bölgeyi etkileyebilir

irak'ın kuzeyinde yapılan seçimler, hem ülkenin hem de bölgenin geleceği için önem taşıyor. 30 aydan beri iç savaş yaşanan suriye’nin kuzeyindeki kürtlerin geleceği belirsiz. türkiye’de ise hükümet kürt sorununun çözümü için yeni bir süreç başlattı.

yeni oluşacak kürt yönetimi, her iki ülkedeki gelişmeleri etkileyebilir. türkiye topraklarından çekilen pkk üyelerinin bir kısmı kuzey irak’a geçmişti.
 
kyb ve kdp'nin güç savaşı

1991 yılında bölgenin denetimini ele geçiren kürtler, 4 temmuz 1992’ de irak'ın bir parçası olarak kürdistan federe kürt devleti’nin kurulduğunu ilan etti. hukuken olmasa da fiilen otonom bir devlet kurulmuş oldu. ilk seçimler 19 mayıs 1992 tarihinde yapıldı. kdp yüzde 45,3, kyb yüzde 43.8, kürdistan islami hareketi yüzde 5.1, kürdistan sosyalist partisi yüzde 2,6 komünist parti yüzde 1 oy aldı.
 
daha sonra kdp ve kyb arasında, zaman zaman silahlı çatışmaya dönüşen güç savaşı nedeniyle 2005’e kadar seçim yapılamadı. 2004'ten itibaren fiili olarak bölgeyi yöneten kyb ve kdp ittifakı, 2005 seçimlerinden 104 sandalye kazanarak çıktı.

goran hareketi, kyb'den koptu

kyb'nin önde gelen isimlerinden noşirvan mustafa, 2006 yılında partiden ayrılarak goran (değişim) adlı bir hareket başlattı. celal talabani ve kyb’ye sert eleştiriler yönelten goran hareketi, son seçimlerde mecliste 24 sandayle kazanarak kürt siyesetinde kdp’den sonra ikinci güç olmayı başardı.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;