Kültür-Sanat

'Lale Devri' mi?

Osmanlı döneminde, halkın sosyal hayatını, boş vakitlerini nasıl geçirdiğini merak edenler için arşivlik bir kitap raflardaki yerini aldı.

Konular: Kültür-Sanat
'Osmanlı Laleleri, Osmanlı Kahvehaneleri' kitabı Koç Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.

aslında kitabın tam ismi, içeriğine dair kapsamlı bir bilgi sunuyor: 'osmanlı laleleri, osmanlı kahvehaneleri, on sekizinci yüzyılda hayat tarzı ve boş vakit eğlenceleri.' koç üniversitesi yayınları tarafından çıkan kitap içerisinde yer alan makaleleri derleyen dana sajdi, halihazırda boston üniversitesi, tarih bölümünde öğretim görevlisi olarak osmanlı dönemi araştırmalarını sürdürüyor.

makalelerine yer verilen diğer tarihçi ve araştırmacılar ise şöyle: dana sajdi, can erimtan, orlin sabev (orhan salih), babak rahimi, ali çaksu ve alan mikhail. osmanlı laleleri, osmanlı kahvehaneleri kitabı genel olarak, osmanlı imparatorluğu’nun on sekizinci yüzyılının kahvehane, matbaa, saray mimarisi, geçit alayları ve şenlikler gibi bazı belirleyici kültürel unsurlarının eleştirel bir incelemesini sunuyor. bir lale devri incelemesi olarak da düşünebileceğimiz kitap, diğer yandan dönemin tarih yazımını ortaya koyuyor. yazarlar, kahvehaneyi siyasal bir alan, bektaşilik merkezi, karakol, ihtisap dairesi gibi farklı amaçlarla kullanılan çok işlevli bir mekân olarak ele alıyorlar.

kitabın genelinde on sekizinci yüzyılda osmanlı imparatorluğu’nun kültürel ve politik olarak gerilediği söylemini ve batılılaşma ile modernleşme amaçlarını aşan bir anlatı sunuluyor. osmanlı imparatorluğu kendi coğrafyasında değerlendirilirken, batı’yla olduğu kadar doğu’yla da etkileşim içinde görülüyor.

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;