Suriye'de iç savaş

Lavrov'dan 'güvenli bölge' açıklaması

ABD Başkanı Trump'ın Suriye'de güvenli bölgeler kuracağı açıklamasını değerlendiren Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, BM ve uluslararası organizasyonların koordinasyonunda bu tarz bölgelerin düşünülebileceğini söyledi. Lavrov, bunların Esed rejimine danışılarak yapılması gerektiğini de ekledi.

[Fotoğraf: Reuters]

başkent moskova'da, eritre dışişleri bakanı osman muhammed saleh ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan rusya dışişleri bakanı sergey lavrov, abd başkanı donald trump'ın suriye'de güvenli bölge oluşturulması yönündeki açıklamasını washington'la temasları sırasında açıklığa kavuşturacaklarını söyledi.

lavrov, trump'ın güvenli bölge teklifinin, suriye'ye komşu ülkeler başta olmak üzere avrupa'daki sığınmacı durumunu hafifletmeye yönelik bir adım gibi göründüğünü belirterek, "eğer suriye'de evlerini kaybeden insanların bir süreliğine güvende olabileceği ve yardım alabileceği bölgeler amaçlanıyorsa, birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği ve diğer uluslararası kurumların koordinasyonuyla bu tarz bölgeler oluşturulması düşünülebilir" dedi.

suriye'deki insani durumun iyileştirilmesine yönelik iş birliğine hazır olduklarına vurgulayan lavrov, ancak bunların beşşar esed rejimiyle koordineli yapılması gerektiğini vurguladı.

donald trump, suriye'de "güvenli bölgeler kuracağını" açıklamıştı. trump'ın bu konuda hazırladığı karar metninin medyaya sızan taslağında, suriye'ye komşu ülkelerde de güvenli bölgeler kurulabileceği belirtiliyordu.

putin-trump görüşmesinde işid'le mücadele vurgusu

sergey lavrov, rusya devlet başkanı vladimir putin ile abd başkanı trump'ın cumartesi günü yaptığı ilk telefon görüşmesine de değindi. görüşmenin "insani ve politik olarak" iyi geçtiğini aktardı.

iki liderin görüşmesinde, "putin ve trump'ın karşılıklı saygı ve iki ülkenin ulusal çıkarlarına uygun şekilde iletişim kurma arzusunu ortaya koyduğunu" anlatan lavrov, "konuşma iki ülkenin çıkarlarının örtüştüğü alanları ortaya çıkardı" dedi.

lavrov, abd ile işid'le mücadelede iş birliğinin sınırları olmadığına dikkat çekerek, "işid'le mücadele, uluslararası arenada abd ve rusya'nın önceliği konumunda. bu durum putin ve trump'ın telefon görüşmesinde teyit edildi. siyasi irade olması durumunda iş birliğinin sınırları olmadığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

suriye görüşmeleri

rus dışişleri bakanı, cenevre'de düzenlenecek suriye görüşmelerinde muhaliflerin birden fazla delegasyonla temsil edilmesine karşı olmadıklarını da dile getirdi.

astana görüşmelerine tek delegasyon olarak katılan grupların cenevre'deki siyasi sürece dâhil olması gerektiğini vurgulayan lavrov, "biz hükümetin bir müzakere ortağı olmasını tercih ederdik ancak birden fazla delegasyon olmasında bir kötülük görmüyoruz" diye konuştu. 

öte yandan lavrov, bağdat'ın istemesi durumunda, irak'a işid'le mücadelede yardım etmeye hazır olduklarını söyledi. rus bakan, bunun en azından istihbarat değişimi veya diğer şekillerde olabileceğine işaret etti.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;