Libya Devrimi

Libya sandık başında

Ülkede yeni anayasayı hazırlayacak komisyonun belirlenmesi için seçimler yapıldı. Katılımın düşük olduğu seçimlerin sonuçlarının birkaç gün içinde açıklanması bekleniyor.

650 adayın yarıştığı seçimlerin sonucunda 60 kişilik bir anayasa komisyonu oluşturulacak. [Reuters]

oy verme işleminin başlamasının ardından, başkent trablus başta olmak üzere tüm kentlerde seçim sakin bir havada başladı. ancak ilerleyen saatlerde ülkenin kuzeydoğusundaki derne şehrinde beş oy kullanma merkezinde patlamalar gerçekleşti.  patlamalarda yaralanan olmadı. derne ile birlikte iki şehirde daha, çıkan olaylar yüzünden oy verme işlemi durduruldu. 

derne kentindeki oy kullanma merkezlerine yapılan saldırıları üstlenen olmadı. 

seçimlerde katılım oranı yüzde 31,7 olarak gerçekleşti. geçici hükümetin başbakanı ali zeydan, "oy verme işlemi seyrinde ve beklediğimizden daha iyi geçti" dedi. 

650 adayın yarıştığı seçimlerin sonucunda 60 kişilik bir anayasa komisyonu oluşturulacak.

komisyon, 42 yıllık muammer kaddafi rejiminin devrim sonucu 23 ekim 2011'de son bulmasından sonra libya'daki yeni siyasal sistemin ilkelerini belirleyecek anayasanın hazırlanması için çalışacak.

seçimde belirlenecek 60 adayın 120 gün içinde yeni anayasa taslağını, milli genel kongre'ye sunması hedefleniyor.

yeni anayasa meclis'te onaylanırsa ülkede genel seçimlere gidilecek.

meclis'e tepki sürüyor

libya bir süredir, meclis ve hükümeti ülkede güvenliği sağlayamamak ve yönetimde aciz kalmakla suçlayan geniş kesimlerin protesto gösterilerine sahne oluyor.

devrimin üçüncü yılını kutlayan ülkede, meclis'in çalışma süresinin 2014 yılının sonuna kadar uzatılması da tepkilere neden olmuş ve trablus ile bingazi kentlerinde büyük çapta gösteriler düzenlenmişti.

savaik ve ka-ka tugayları adlı silahlı gruplar çarşamba akşamı, milli genel kongre’ye görevi bırakması için 72 saat süre verdi.

libya’da kaddafi rejimine karşı ilk gösteriler 17 şubat 2011'de bingazi ve beyda kentlerinde başlamıştı. demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle silahlı mücadele vermeye başlamış ve kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle rejim yıkılmıştı.

ancak yeni dönemin başlamasının ardından da siyasi istikrar ve gerekli reformlar sağlanamadı.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;