Libya'da İç Savaş

Libya'da birlik hükümetine ret

İki parlamentoya bölünen Libya'da Tobruk Temsilciler Meclisi, geçen hafta kurulan ulusal mutabakat hükümetine güven oyu vermedi. Parlamentodaki 104 vekilden 89'u birlik hükümetine 'Hayır' dedi.

Kaddafi sonrası iki farklı parlamento arasında bölünen Libya'da, taraflar arasında siyasi çözüm anlaşması imzalanmıştı. [Fotoğraf: AFP / Arşiv]

uluslararası toplumun tanıdığı tobruk'taki temsilciler meclisi, geçen hafta kurulduğu resmen açıklanan ulusal mutabakat hükümetinin güven oylamasında ret oyu verdi. meclis'teki 104 vekilden 89'u birlik hükümetinin güvenoylamasında "hayır" yönünde oy verdi. 

temsilciler meclisi'nin, başbakan  fayiz sirac'dan on gün içinde, kriz hükümeti çerçevesinde küçültülmüş yeni bir bakanlar kurulunun oluşturulması, önerilen bakanlar ve bakanlıkların sayısının azaltılmasını istediği kaydedildi.

fas'ın suheyrat kentinde düzenlenen görüşmelerin ardından 19 ocak'ta libya'da 32 bakanın yer aldığı ulusal mutabakat hükümetinin kurulduğu duyurulmuştu.

libya'da bölünmüşlük iki ordu ile başladı

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında askeri bir yapı kalmamıştı. sahada farklı siyasi yapılara hizmet eden birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkimdi. mayıs ayında emekli general hafter, libya’daki islami referanslı milislere karşı kerame (haysiyet) adında bir operasyon başlattı. saldırdığı milisler birleşerek fecr-i libya (libya’nın şafağı) adında karşıt bir operasyona başladı ve libya’da iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

iki parlamento

haziran 2015'te düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. yeni seçilen parlamento, libya temsilciler meclisi (ltm) adını aldı.

süresini dolduran eski parlamento (mgk), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden, başkent  bingazi yerine tobruk kentinde göreve başlayan ltm’nin meşruiyeti ile ilgili  anayasa mahkemesi'ne başvurdu. mgk, karar verilene kadar trablus’ta görevini sürdüreceğini açıkladı.

iki hükümet

mgk, ömer hasi’yi, ltm ise istifa eden abdullah sini’yi yeni hükümet oluşturmakla görevlendirdi. ve daha sonra oluşturulan her iki hükümet görevlendirdiği parlamentodan güvenoyu alarak biri trablus’ta biri de tobruk’ta göreve başladı.

kaynak: reuters, aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;