Libya

Libya'da diyalog kesilebilir

BM Libya Özel Temsilcisi Bernardino Leon, diyalog görüşmeleri Fas'ta sürerken taraflar arasında çatışmaların yeniden şiddetlenmesini kınadı ve görüşmeleri durdurma tehdidinde bulundu.

Konular: Ortadoğu
Libyalı gruplar Fas'taki görüşmelerini çatışmalara rağmen sürdürüyor. [Fotoğraf: AA]

bernardino leon bm özel temsilciliği resmi sitesinde yayınladığı açılamasında, tarafların fas’ın suheyrat kentinde çözüm bulmak için masaya oturduğu bir sırada çatışmaların yeniden şiddetlenmesinin açıklamasının olmadığını vurguladı.

bm özel temsilcisi, tüm taraflara başkent trablus başta olmak üzere tüm çatışmaları durdurmaları ve diyalog için uygun ortamın oluşması için çalışma çağrısı yaptı.

görüşmeler askıya alınabilir

fas'ın suheyrat kentindeki görüşmeler kapsamında bm libya özel temsilcisi bernardino leon'la bir araya gelen tobruk merkezli temsilciler meclisi hükümeti sözcüsü isa abdülkayyum, görüşme sonrası basına yaptığı açıklamada, ‘leon, çatışmaların devam etmesi durumunda görüşmeleri durduracağını söyledi’ dedi.

yasamanın başkanlık konseyine devredilmesi önerisi

trablus merkezli milli genel kongre (mgk) heyeti üyesi muhammed mazeb ise anlaşmaya varılması durumunda yasama yetkilerinin, bm'nin oluşturulmasını teklif ettiği başkanlık konseyine devredilmesi önerisinde bulunduklarını belirtti.

mazeb, ‘yasama yetkilerinin, nihai anlaşmaya varılması durumunda, siyasi ve yönetim işleriyle ilgilenecek başkanlık konseyine devredilmesini teklif ediyoruz. eğer yasama organı konusunda uzlaşılmazsa, geçiş döneminin yönetilmesi için yetkiler üzerinde anlaşmaya varılmalı’ diye konuştu. 

bm libya özel temsilcisi leon, daha önce taraflara "görüşmeleri hızlandıracak bağımsız kişilerin yer aldığı, tüm tarafların kabul edeceği isimlerden oluşan başkanlık konseyi ve başkan tarafından yönetilecek ulusal birlik hükümeti kurulmasını" içeren bir çözüm önerisi sunmuştu.

hafter güçleri trablus’a saldırmıştı

libya’da yaşanan siyasi ve askeri krize çözüm bulmak amacıyla bm gözetiminde fas’ta taraflar arasında görüşmeler sürerken tobruk hükümeti tarafından genel kurmay başkanı yapılan emekli general halife hafter’e bağlı güçler başkent trablus’a saldırdı.

başkent trablus’un feşlum ve tacura bölgelerinde mgk'ya bağlı fecri libya kuvvetleri ile tobruk hükümetinin desteklediği gruplar arasında iki gündür çatışmalar yaşanıyor.

milli genel kongre'ye (mgk) bağlı güçler, başkent trablus'un feşlum ve tacura bölgelerinde kontrolü sağladığı bildirildi.

mgk'ya bağlı rida güçleri sözcüsü muhammed hamza, aa muhabirine yaptığı açıklamada, mgk tarafından görevlendirilen birliklerin, başkentin doğusundaki tacura ve feşlum'da güvenliği sağladığını ve barikatların kaldırılmasından sonra halkın evlerine dönmesine izin verildiğini söyledi.

hamza, bölgeye düzenlenen operasyon sırasında 2 askerin yaralanması dışında kayıpları olmadığını ve başkentte kontrolün mgk güçlerinin elinde olduğunu kaydetti.

‘amacımız başkentte güvenliği sağlamak’

fas'ın suheyrat kentinde devam eden diyalog görüşmelerine katılan mgk heyeti başkanı salih mahzum, düzenlediği basın toplantısında, mgk'ya bağlı genelkurmay başkanlığı'nın, 2 günden bu yana yürüttüğü operasyonun başkentte yeniden güvenliği sağlama amacı taşıdığını belirtti.

mgk'nın, trablus ve diğer libya kentlerinin güvenliğinden sorumlu olduğunu kaydeden mahzum, fas'taki diyalog ekibinin başkentte özellikle de tacura ve feşlum'da yaşanan olayları yakından takip ettiğini belirterek, bu olayların, tobruk merkezli temsilciler meclisi hükümetinin desteklediği onur operasyonu koalisyonu'nun uzantısı olduğunu savundu.

iki ordu, iki parlamento, iki hükümet

2011’de muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı libya'da, 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

emekli general halife hafter’in zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, trablus ve misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, milli genel kongre'nin desteklediği libya şafağı (fecr) koalisyonu ile tobruk temsilciler meclisi'nin destek verdiği hafter'e bağlı onur operasyonu koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;