Libya'da İç Savaş

Libya'da Genel Kongre barış görüşmelerine katılacak

İki hükümetin ve parlamentonun bulunduğu Libya’da Trablus merkezli Milli Genel Konge, Cenevre'de başlayıp Libya'da devam etmesi kararlaştırılan BM barış müzakerelerine katılacağını duyurdu.

Konular: Libya, Ortadoğu
MGK, BM'nin düzenlediği Libya barış müzakerelerine katılmayı kabul etti. [Fotoğraf: Al Jazeera]

birleşmiş milletler'in cenevre’de başlattığı libya barış müzakerelerine katılmayı reddeden trablus merkezli mgk, libya’ya taşınması kararlaştırılan müzakerelere katılacağını açıkladı.

birleşmiş milletler, cenevre’de başlattığı ve iki turunun olumlu geçtiğini duyurduğu libya barış müzakerelerinin libya’da devam etmesine karar vermişti.

mgk genel başkan yardımcısı salih mahzum, trablus’ta yaptığı  açıklamada, mgk’nin bm heyetinin sergilediği ‘olumlu davranışlar’ ve görüşmelerin libya’ya taşınması ile ilgili kararından dolayı katılmayı kabul ettiğini söyledi.

mahzum, bm’nin ‘iyi niyet belirttiğini’ söyleyerek görüşmelerde taraf olmaması ve sadece gözetim rolü üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

bm, libya’da siyasi ve güvenlik krizini sonlandırmak amacıyla tarafları cenevre’de masaya çağırmıştı. görüşmelerin iki turunun olumlu geçtiği, ancak henüz somut bir adım atılamadığı belirtilmişti.

mgk, libya’da yaşanan krizi sonlandırmayı amaçlayan müzakerelere libya’da olması şartıyla katılacağını duyurmuştu. ancak karşısında savaşan eski general halife hafter’e bağlı güçlerin merkez bankasının bingazi’deki şubesine saldırıları ardından katılmaktan vazgeçtiğini açıkladı.

iki parlamento, iki hükümet

libya’da 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler meydana geldi ve ülkede iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan ve birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı. mayıs ayında emekli tümgeneral hafter, libya’daki islami referanslı milislere karşı kerame ('onur savaşı') adında bir operasyon başlattı. saldırdığı milisler birleşerek fecr-i libya (libya’nın şafağı) adında karşıt bir operasyonla yanıt verdi ve libya’daki iki karşıt silahlı yapı çatışmalarını sürdürdü.

haziran ayında düzenlenen parlamento seçiminden liberal akım galip çıktı. yeni seçilen parlamento libya temsilciler meclisi (ltm) adını aldı.

süresini dolduran, islami akımın hâkim olduğu eski parlamento milli genel kongre (mgk), resmi bir devir teslim töreni düzenlenmeden bingazi’de değil, tobruk kentinde göreve başlayan ltm’nin meşruiyeti ile ilgili anayasa mahkemesi'ne başvurdu.

anayasa mahkemesi 5 kasım’da açıkladığı kararında seçimleri geçersiz saymıştı. ltm anayasa mahkemesi’nin kararını baskı altında verdiğini söyleyerek reddetmişti.

libya’da iç savaşa son vermek için birçok inisiyatif meydana gelmişti. son olarak aralık ayında libya'da uzun süredir yaşanan iç karışıklığın çözümü için düzenlenen 5. libya'ya komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısı mısır, sudan, cezayir, tunus, çad, nijer'in katılımıyla sudan'ın başkenti hartum'da gerçekleşmişti. toplantıya katılan ülkeler, krizin çözümü için kısa sürede uluslararası desteklerle diyalog sürecinin başlatması, libya'ya silah sızdırılmasına karşı önlem alınması üzerinde anlaşmıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;