Afrika

Libya'da milislere yasak

Libya geçici meclisi, ruhsatsız silah taşınmasını yasaklayan ve silahlı milislerin dağıtılmasını öngören yasa tasarısını onayladı.

Haberin Öne Çıkanları

Ruhsatsız silah taşımak yasak

Milisler dağıtılacak

Tasarı kabul edildi

Libya'da milisler yönetim dışında kalarak sorun olmaya devam ediyor. [AFP]

libya geçici meclisi milli genel kongre (mgk), ruhsatsız silah taşınmasını ve mühimmat ile patlayıcı madde depolanmasını yasaklayan yasa tasarısını onayladı. mgk ayrıca içişleri ile savunma bakanlıklarının kontrolü dışındaki tüm silahlı milislerin ve yarı nizami silahlı oluşumların dağıtılmasını kararlaştırdı.

mgk yasama ve hukuk komitesi başkanı ömer ebulife, silah ve mühimmatların teslimi için 3 ay süre tanıdıklarını söyledi.

yasaya göre, bütün ağır ve orta düzey silahlar ile askeri mühimmatların yetkili mercilere teslim edilmesi gerekiyor. hafif silah bulundurulması ise ruhsat koşuluna bağlanıyor.

yasaya uymayanların 3 ila 15 yıl arasında hapis cezasına çarptırılacağını belirten ebulife, “silah ticareti yapan veya taşıyanlar 20 bin dinar (yaklaşık 16 bin dolar) ceza ödeyecek” dedi. ebulife, silahları teslim eden yahut yerlerini bildirenlere ödül verileceğini de sözlerine ekledi.

artık herhangi bir devlet dışı grubun güvenlik görevi üstlenemeyeceğini söyleyen ebulife, kararın uygulanabilmesi için genelkurmay başkanlığı'ndan gerekli çalışmayı yapmasını istediklerini belirtti.

libya'da 42 yıllık muammer kaddafi iktidarına son verilmesinin ardından yönetim ve güvenlik konularında istikrarsızlıklar yaşanıyor. kaddafi rejiminin devrilmesinde aktif rol alan ancak silahlarını bırakmayan milis gruplar, ülkedeki güvenlik zafiyetinin başlıca sebebi olarak gösteriliyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;