Afrika

Libya’da olağanüstü hal

45 kişinin öldüğü çatışmaların ardından başkent Trablus’ta 48 saatlik olağanüstü hal ve 3 gün yas ilan edildi.

Haberin Öne Çıkanları

- Ölü sayısı 45'e yükseldi

- Trablus'ta olağanüstü hal

- İtidal çağrısı

Çatışmalar Misrata Kartalları Tugayı'nın kendilerini istemeyen göstericilere ateş açmasıyla başladı. [AFP]

libya’da cuma gününden bu yana devam eden çatışmalarda ölenlerin sayısı 45’e yükseldi. en az 460 kişi de yaralandı. başkent trablus’ta 48 saatlik olağanüstü hal var. kentte ayrıca 3 günlük yas ve genel grev ilan edildi.

cuma günü 40'tan fazla kişinin öldüğü çatışmalar cumartesi günü de sürdü. trablus’un dış mahallelerinde yaşanan çatışmalarda en az 1 kişi daha öldü. çatışmaların yoğunlaştığı yer trablus’un doğusundaki tacura. silahlı grupların trablus’a girişini önlemek için bölgeye kontrol noktaları kuruldu. çatışmalar bu kontrol noktalarında yaşanıyor.

itidal çağrısı

çatışmalarda ölenler için taziye mesajı yayınlayan başbakan ali zeydan tüm tarafları itidale davet etti. zeydan “trablus dışından kente girmeye çalışan hiçbir grup buna yeltenmesin çünkü durum çok gergin ve daha da kötüye gidebilir” uyarısı yaptı. zeydan “önümüzdeki saat ve günler libya’nın geleceği açısından belirleyici olacak” dedi.

amerika birleşik devletleri, birleşmiş milletler ve ingiltere’den de taziye, kınama ve itidal mesajları geldi.

göstericilere ateş

trablus’taki olaylar misrata kartalları tugayı adlı milis gücün, kentten çıkmaları için cuma namazından sonra gösteri düzenleyen protestocu gruba ateş açmasıyla başladı.

el-kuds camisi'nden çıkan yaklaşık 3 bin kişilik grup, gargur’da üslenen misrata kartalları tugayı’nın karargahına doğru yürüyüşe geçti. karargahın önüne gelen göstericilere tugaya bağlı milisler ateş açtı. bunun üzerine başka silahlı gruplar misrata kartalları tugayı'na silahlı saldırı düzenledi.

cuma gününden bu yana süren çatışmalar muammer kaddafi'nin devrilmesinden bu yana yaşananların en şiddetlisi. devrimden sonra silahlanan gruplar hala silah bırakmış değil. merkezi yönetim ülkenin bazı bölgelerinde kontrol sağlayamıyor. bu bölgelerde aşiretlerin sözü geçiyor. aşiretler zaman zaman kendi aralarında, zaman zaman ise hükümete bağlı güçlerle çatışıyor.

misrata kartalları tugayı

trablus'ta geçiş hükümetine bağlı güvenlik güçleriyle misrata kartalları tugayı adlı milis grubu arasında 8 kasım'da da şiddetle çatışmalar yaşanmıştı. bu çatışmaların ardından “milis güçlerinin başkentten çıkarılmasına” yönelik müzakereler başlamıştı.    

geçen haftalarda misrata kartalları tugayı komutanı nuri feryuan'ın ölümünün ardından meydana gelen çatışmalarda son bir ayda 7 kişi hayatını kaybetmiş, 32 kişi yaralanmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;