Afrika

Libya'da siyasi kriz derinleşiyor

Başkent Trablus'ta iki bakanlığı kuşatan silahlı gruplar, Başbakan Zeydan'ın istifasını da içeren altı maddelik talep listesi açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

Yeni istekler

'Siyasi tecrit' yasası

'Meclis baskıya boyun eğmedi'

Libya'da, 200 kişiden oluşan silahlı bir grup önce 28 Nisan'da Dışişleri Bakanlığı'nı kuşatmıştı. [Reuters]

42 yıllık muammer kaddafi rejiminin son bulmasının ardından çalkantılı bir süreçten geçen libya’da siyasi kriz derinleşiyor. başkent trablus'ta adalet bakanlığı ve dışişleri bakanlığı'na ait binalara yönelik kuşatmayı kaldırmayan silahlı milisler, son olarak altı maddelik bir talep listesi açıkladı.

çarşamba günü geç saatlerde duyurulan talepler arasında başbakan ali zeydan'ın istifasının yanı sıra, devlet bütçesinin dondurulması ve dışişleri bakanı'nın görevini üstlenecek bir komite kurulması da bulunuyor.

başkent trablus'ta bir hafta önce toplanan silahlı gruplar, kaddafi döneminde görev yapan yetkililerin yeni dönemde siyasetten men edilmesini talep ediyordu. ülkenin yasama organı genel ulusal kongre tartışmalı bir oturumun ardından pazar günü 'siyasi tecrit' yasasını oy çokluğuyla onaylamıştı.

hükümet, silahlı grupların bu gelişme sonrası eylemlerine son vermesini umuyordu. başbakan zeydan ise baskı altında oldukları yönündeki eleştiriler karşısında "meclis baskıya boyu eğmedi. bu gerekli olan bir düzenlemeydi. bu yüzden altına imza attık" demişti. 

libya savunma bakanı muhammed bergasi salı günü bazı bakanlıları kuşatan silahlı grupların tehditlerine tepki amacıyla görevinden ayrıldığını ilan etmiş ancak kararından üç saat sonra koltuğuna geri dönmüştü.

muhalefetten baskı

libya'da muhalefet ise trablus'taki sorunun çözümü yolunda harekete geçmesi için hükümete baskı yapıyor. muhalifler, 'silahlı grupların durdurulmaması halinde, kendi ulusal birliklerini kurarak duruma müdahale edeceklerini' söylüyor.

ülkede, devrim sırasında kaddafi güçlerine karşı savaşmış fakat rejim değişikliği sonrası silahlarını bırakmamış binlerce kişi bulunuyor. 

libya'da 2011 yılının şubat ayında demokratik reform talebiyle ayaklanan muhalifler, daha sonra nato desteğiyle eski yönetime karşı silahlı mücadele vermeye başlamış ve kaddafi’nin ekim ayında öldürülmesiyle eski rejim yıkılmıştı. ancak, yeni dönemin başlamasının ardından libya siyasi istikrara kavuşamadı ve gerekli reformları hayata geçiremedi.
 
yeni yönetime tepki gösteren gruplar, ülkede 'devrimin yeniden gerçekleştirilmesi' gerektiğini öne sürüyor.
 
kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;