Kürt sorunu

Lice'de çatışma

Diyarbakır'ın Lice ilçesi ve çevresinde 10 gündür yol kesme ve kaçırma eylemleri yapan PKK'lılara karşı güvenlik güçleri operasyon düzenledi. Çatışmalarda 5 asker yaralandı.

Lice çevresindeki eylemcilere geçen çarşamba sabahı erken saatlerde operasyon başlatıldı. [Fotoğraf: Mahmut Bozarslan / Al Jazeera Türk]

lice ve çevresindeki operasyon saat 06.00'da başladı. çok sayıda asker ve zırhlı araç eylem alanlarına girdi.

operasyon ziyaret köyü kırsalındaki eylem çadırlarının olduğu alanda yoğunlaştı. 

eylem alanlarına biber gazı ve tazyikli suyla müdahale edildi. eylemciler de taş ve havai fişeklerle karşılık verdi. 

operasyonda, açılan hendekleri kapatan güvenlik güçlerine el yapımı patlayıcı ve havai fişeklerle saldırı oldu, beş asker yaralandı.

olaylar akşam da sürdü

güvenlik güçleri, akşama doğru "ateşli silah kullanılması halinde, nefsi müdafa hakkı kullanılarak, silah kullanan etkisiz hale getirecektir" diye anons yaptı. kadın ve çocukların da gruptan ayrılması istendi. bu anonstan bir süre sonra müdahale başladı. 

güvenlik güçleri tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti. göstericiler de havai fişek ve taş attılar. iş makinaları eylemcilerin kapattığı yolları açmaya çalıştı. çatışma hava kararana kadar devam etti. 

operasyona katılan asker ve polislerin karakola dönmesinin ardından eylemciler sabah boşalttıkları alanlara geri döndü.

diyarbakır valiliği, 2 haziran pazartesi günü pkk'nın eylemlerine karşı ek güvenlik gücü istendiğini açıklamıştı.

Lice'deki eylemlere güvenlik güçleri zaman zaman müdahale ederek grupları dağıttı.
[[Fotoğraf: Mahmut Bozarslan - Al Jazeera]]

pkk'nın yol kesme ve kaçırma eylemleri 24 mayıs’tan beri sürüyor. pkk'lılar bölgede karakol ve baraj yapımını protesto etmek için diyarbakır ve ilçe yollarıyla, bingöl karayolunu trafiğe kapatmıştı. eylem sırasında bir uzman çavuş kaçırılmıştı.

valiliğin 1 haziran pazar günü yaptığı açıklamaya göre, güvenlik güçleri 24 mayıs - 1 haziran tarihleri arasında toplam 54 olaya müdahale etmiş, 14 güvenlik görevlisi yaralanırken kaçırılan 19 kişi kurtarılmıştı.

kaynak: al jazeera, dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;