İsrail

Lieberman resmen Savunma Bakanı

İsrail'de aşırı sağcı Evimiz İsrail partisinin lideri Avigdor Lieberman, Moşe Yaalon'un yerine Savunma Bakanı olarak atandı. Böylece partisiyle birlikte Netanyahu'nun koalisyon hükümetine katılmış oldu.

Atamanın parlamentoda onaylanmasının ardından Liberman (sağda), Kültür Bakanı Regev ile birlikte. [Fotoğraf: Reuters]

israil'de başbakan binyamin netanyahu ile bir süredir koalisyon görüşmesi yürüten ve geçtiğimiz hafta anlaşmaya vardığını açıklayan aşırı sağcı yisrael beitenu (evimiz israil) partisinin lideri avigdor lieberman, bugünkü bakanlar kurulu toplantısında moşe yaalon'un yerine savunma bakanı olarak atandı. israil'in 120 sandalyeli parlamentosu knesset'te 20 milletvekilinin katılmadığı oylamada da 44 ret, 1 çekimsere karşı 55 oy ile lieberman'ın atamasını onayladı. bu sonuçla beraber lieberman'ın parlamentoda 5 sandalyesi bulunan partisi netanyahu hükümetine katılmış oldu. böylece netanyahu'nun hükümeti parlamentodaki sandalye sayısı 66'ya yükseldi ve parlamentoda eli rahatlamış oldu. daha önce netanyahu yalnızca 1 sandalye farkla çoğunluğu sağlayabiliyordu.

yerine geldiği yaalon'un aksine lieberman'ın herhangi bir askeri tecrübesi bulunmamakta. israil kamuoyunda lieberman'ın atamasına yönelik en büyük eleştirilerden başında bu geliyordu. 20 mayıs'ta bir televizyon kanalında yayınlanan ve çoğunlukta olan yahudiler arasında yapılan bir ankette yahudilerin yalnızca yüzde 27'si lieberman'ın görevi almasından yana iken, yüzde 51'i yaalon'un görevde kalması gerektiğini düşünüyordu. bir hafta sonra yayınlanan ve israilli arapların da katıldığı bir başka ankette ise lieberman'ın iyi bir savunma bakanı olacağını düşünenlerin oranı yüzde 44 olarak çıkmış, yüzde 40 ise aksi yönde düşünce belirtmişti.

lieberman daha önce yine netanyahu'nun başbakanlığında 2009 ile 2015 yılları arasında dışişleri bakanlığı yapmış, 2015'te yapılan genel seçimlerin ardından yeni kabinede yer almayacağını ve koalisyona katılmayacağını duyurmuştu. görev yaptığı dönemde filistin ile barış görüşmelerine karşı çıkmış, mısır ve türkiye'ye karşı da şahin bir tavır takınmıştı. ancak geçtiğimiz hafta koalisyon için mutabakata varıldığının açıklanmasından sonra lieberman, israil'in komşularıyla ilişkilerin kurulması için güçlü bir irade gösterme sözü vermişti.

kaynak: afp, reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;