Avrupa Birliği

'Londra bağımsızlığını ilân etsin'

Londra'da aktivistler, referandumdan "AB'den ayrılalım" çıkmasının ardından change.org'da, "Londra İngiltere'den bağımsızlığını ilân edip AB'ye katılmak için başvursun" başlığıyla imza kampanyası başlattı. Kampanyaya 151 bin kişi imza verdi.

[Fotoğraf: Getty Images]

ingiltere'de ab referandumunda seçmenlerin yüzde 52'si ab'den çıkılması yönünde oy kullandı. ülkenin başkenti londra'daki seçmenlerin ise yüzde 60'ı birlik'te kalma yönünde oy kullandı. buna rağmen sonucun ayrılma yönünde çıkmasıyla birlikte londra'da aktivistler, birçok konuda çevrimiçi kampanyaların düzenlendiği change.org'da imza kampanyası başlattı

londra'nın müslüman belediye başkanı sadık han'a hitaben kaleme alınan kampanyaya 25 haziran akşamı itibarıyla 151 bin kişi imza verdi. 

"londra, ingiltere'den bağımsızlığını ilân edip ab'ye katılmak için başvuruda bulunsun" başlığıyla başlatılan kampanyada, "bağımsız londra'nın başkanı"nın sadık han olması öneriliyor. 

'yeni referandum yapılsın' kampanyası

ayrıca ingiltere hükümetinin internet sitesine de 2 milyondan fazla kişi, birlikten çıkma kararının yeniden gözden geçirilmesi için başvuru yaptı. ingiltere kanunlarına göre, en az 100 bin başvuru olması halinde ingiltere parlamentosu konuyu gündeme getirmek zorunda. 

londra ülkenin ab'de kalması için destek vermişti

londra'nın yanı sıra iskoçya ve kuzey irlanda, ülkenin ab'de kalması için net destek verirken, ingiltere'nin özellikle taşrası ayrılmaktan yana oy verdi. londra, referandumda ab'den ayrılınması için kampanya yürüten grupların en önemli şikâyet konusunu teşkil eden ab göçmenlerinin de en yoğun yaşadığı ve çalıştığı kent konumunda.

londra'nın 33 ilçesinin çoğunda ab'de kalınması yönündeki oylar çoğunluğu oluşturmuştu. kentte ab'de kalınması için verilen oyların ortalaması yüzde 59,9 olarak gerçekleşirken, bazı ilçelerde bu destek yüzde 70'i geçmişti.

sadık han da referandum sonucunun açıklanmasının ardından, londra’nın ab ile yapılacak ayrılık müzakerelerinde daha fazla söz sahibi olmasını talep etmişti. han, "dışarıya dönük olmaya ve bütün dünyayla ticaret ve alışveriş içinde olmaya devam edeceğiz, buna ab de dâhil" demişti.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;