Suriyeli Mülteciler

Lübnan sığınmacı geçişini sınırlandırdı

Beyrut yönetimi, Suriye'den Lübnan'a açılan tüm sınır kapılarını 'insani sebepler' dışında yeni gelecek Suriyeli sığınmacılara kapatma kararı aldı.

Lübnan'da resmi rakamlara göre 1.1 milyon Suriyeli sığınmacı bulunuyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

lübnan sosyal işler bakanı raşid derbaş, lübnan'da yayın yapan el-ahbar gazetesi'ne verdiği mülakatta, lübnan'ın suriye'de yerinden olan sığınmacıları resmi şekilde daha fazla kabul edemeyeceğini söyledi.

derbaş sadece insani sebeplerden dolayı ülkeye sığınmak isteyen sığınmacılara izin verilebileceğini belirtti. derbaş, birleşmiş milletler'e gereken bilgilendirmenin yapıldığını ve artık daha fazla sığınmacının kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

afp'ye konuşan birleşmiş milletler mülteciler yüksek komiserliği'nin lübnan temsilcisi ninette kelley, lübnan'ın suriye sınırında sığınmacıların girişine yönelik kısıtlamaları doğruladı.

'eskisi gibi olmayacak'

kelley, "anladığımız şu ki lübnan'a mülteci statüsünde kabul edilmeyi bekleyenlere eskiden olduğu gibi izin verilmeyecek" dedi.

kelley ayrıca, son iki, üç haftada lübnan sınırında çok sıkı kısıtlamalara gidildiğini belirterek, "bize mülteci statüsü için kayıt yaptıranlarda da azalma olduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

kelley, sınırdaki kısıtlamaların ağustos ayında lübnan'ın kuzey sınırında başladığını ve daha sonra eylül ayında ülkenin suriye'ye ana geçiş kapısı olan doğudaki masnaa sınır kapısı'nı da kapsadığını belirtti.

lübnan halihazırda resmi olarak 1.1 milyon suriyeli sığınmacıyı barındırıyor. en fazla sayıda suriyeli sığınmacı bu ülkede kalıyor.

yaklaşık 4 milyon olan nüfusu düşünüldüğünde sığınmacılar lübnan'da en çok tartışılan konuların başında geliyordu. resmi rakamların dışında ülkedeki gerçek suriyeli sığınmacı sayısının 2 milyona yakın olduğu tahmin ediliyor.

lübnan'da ayrıca 500 bin civarında filistinli mülteci de bulunuyor.

kaynak: al jazeera, al ahbar ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;