Lübnan

Lübnan’a silah yardımında sona doğru

Fransa ve Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna yapılacak 3 milyar dolarlık silah yardımı planında büyük ölçüde mutabakata vardıklarını açıkladı.

Konular: Ortadoğu
François Hollande, arabasından iniyor.
Hollande, ‘muhteşem ancak savunmasız’ bir ülke olarak tanımladığı Lübnan’ın güvenliğe ihtiyacı söyledi [Fotoğraf: Reuters]

açıklama paris’te suudi arabistan veliaht prensi salman bin abdulaziz al saud ile görüşen fransa cumhurbaşkanı françois hollande’dan geldi.

hollande, ‘muhteşem ancak savunmasız’ bir ülke olarak tanımladığı lübnan’ın güvenliğe ihtiyacı söyledi ve bu sebeple suudi arabistan ile fransa’nın lübnan’a yardım yapma kararı aldığını belirtti.

anlaşmaya göre maliyeti suudi arabistan tarafından karşılanacak silahlar fransa tarafından lübnan’a verilecek.

lübnan yönetimi söz konusu anlaşmanın gündemde olduğunu geçtiğimiz yıl aralık ayında duyurmuştu.

suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaş ve mezhep gerilimi lübnan’daki istikrarı da olumsuz etkiliyor.

lübnan hizbullah’ı suriye iç savaşında esed rejiminin ayakta durmasını sağlayan ana faktörlerden birisi.

son haftalarda lübnan ordusu suriye sınırında el kaide’nin suriye kolu olan nusra cephesi ile çatışıyor.

birleşmiş milletler insan hakları komisyonu, suriye’de üç yıldan uzun süredir devam eden iç savaşın 191 binden fazla kişinin ölümüne neden olduğunu ve bu sayının kaydı yapılamayan gerçek sayının altında olduğunu duyurdu.

bm insan hakları yüksek komisyonu direktörü navi pillay, suriye rejimi ve ülkede faaliyet gösteren dört farklı insan hakları grubunun verilerinin temel alındığı inceleme sonucuna göre, iç savaştaki ölümlerin son bir yıl içerisinde, ilk iki yıl yaşanan ölümleri ikiye katladığını söyledi.

'uluslararası felç'

pillay uluslararası toplumun harekete geçmeden yalnızca izlemesinin mevcut tabloyu ortaya çıkardığını belirtti ve “yaşanan uluslararası felç, katilleri, yok edicileri ve işkencecileri cesaretlendirdi” ifadelerini kullandı. bm temsilcisi, iç savaşta 191 binden fazla insanın öldüğünü ve bu sayının ülkedeki kaos nedeniyle takibi tam olarak yapılamayan gerçek rakamın altında olduğunu kaydetti.

rapora göre, en fazla kayıp başkent şam’da gerçekleşti ve çatışmalarda yaklaşık 40 bin kişi öldürüldü.

suriye’de rejime karşı savaşan ve batı'nın desteklediği hür suriye ordusu son bir yıl içerisinde sahada büyük güç kaybetti.

el kaide’nin suriye kolu olan nusra cephesi sahadaki rejim karşıtı ana unsur haline gelirken, irak şam islam devleti (işid) uzun süredir muhalif gruplara karşı savaşıyor.

irak’ta da ilerleyen ve burada irak ordusundan ele geçirdiği ağır silahları suriye’ye taşıyan işid, deyr ez zor ve rakka kentlerini kontrol ediyor.

kaynak: al jazeera ve afp
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;