Lübnan

Lübnan’da çöp krizine çözüm

Lübnan hükümeti, ülkede haftalardır devam eden büyük protestolara neden olan çöp sorununu, özel şirketler yerine yine belediyelerle çözecek.

Konular: Lübnan, Ortadoğu
Lübnan'da toplanamayan çöp sorunu, halkın, aralarında anlaşamayan ve ülkeyi bir çıkmaza sokmakla suçlanan siyasetçilere öfkesini taşıran damla oldu. [Fotoğraf: Reuters]

lübnan hükümeti, ülkede haftalardır devam eden ve büyük protestolara neden olan çöp sorunu için bir çözüm planı kararlaştırdı. daha önce 6 özel şirketin çöp toplama tekliflerinin hiçbirini 'fiyatların yüksek olması' gerekçesiyle kabul etmeyen hükümet, çöplerin yeniden belediyeler tarafından toplanmasına karar verdi.

temmam selam başkanlığındaki hükümet, düzenlenen olağanüstü toplantıda tarım bakanı ekrem şuheyyib tarafından sunulan planı kabul etti. plana göre, temmuz ayından bu yana toplanamayan çöpü belediyeler temizleyecek. ilgili bakanlığa denetleme görevi düşecek. biri ülkenin kuzeyinde, diğer doğusunda olmak üzere iki yeni çöp toplama ve işletme tesisi inşa edilecek. eski tesisler rehabilite edilecek.

çarşamba günü, hükümetin kararından önce yeni protestolar düzenlendi. beyrut’taki şehitler meydanı’nda toplanan binlerce kişi, 'lübnan’ın sorunlarına çözüm bulmakta başarısız kalan siyasetçiler zümresi' aleyhine slogan attı. çöp kriziyle patlak veren bu protestolarda kamu kurumlarındaki yolsuzluk da kınandı.

temmuz ayında lübnan’da bir ana çöp toplama merkezinin kapanmasıyla büyük bir kriz ortaya çıkmıştı. turizm merkezlerinden biri olan başkent beyrut’un sokaklarında biriken çöp, halkın ülkeyi siyasi çıkmaza sokan siyasetçilere yönelik öfkesini artırmıştı. çöp krizinin yanı sıra devletin kurumlarında her uygulamanın mezhep ve din kotasına bağlı hale gelmesi ile bir yıldan fazla süredir boş olan cumhurbaşkanı koltuğu için bir isim üzerinde anlaşılamaması, binlerce kişinin sokaklara dökülmesine neden oldu. stk’lar tarafından düzenlenen protestolara toplumun her kesiminden insanlar katıldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;