Ortadoğu

Lübnan'da Suriye gerilimi

Muhalifleri destekleyen ülkelerin vatandaşlarını alıkoyan Şii El Mikdad aşireti, Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye’yi uyardı.

Konular: Suriye, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Amaç misilleme

Vatandaşlarını çekiyorlar

'Eylemler sürecek'

Suudi Arabistan, Katar ve BAE, vatandaşlarına Lübnan'ı derhal terk etmeleri çağrısında bulundu. [Reuters]

lübnan’ın önde gelen şii ailelerinden biri olan mikdad aşireti, askeri kanadının çarşamba günü en az 23 kişiyi kaçırdığını duyurdu. kaçırılanlar arasında bir türk iş adamı da var.

grup, kaçırma eylemlerini suriye’de muhaliflerin askeri kanadı özgür suriye ordusu (öso) tarafından alıkonulan hasan el mikdad’ın serbest bırakılması için yaptığını belirtti.

türk iş adamı çarşamba günü lübnan’a gitmesinden kısa süre sonra kaçırıldı. konuyla ilgili bilgi veren diplomat, işadamının havaalanında kaçırıldığını söyledi ve serbest kalması için yapılan görüşmelerde henüz ilerleme sağlanamadığını kaydetti.

lübnan haber kanalı el cedid ise çalışanlarının türk tutsakla görüştürüldüğünü iddia etti  ve kendisine iyi  davranıldığını söyledi.

mikdad aşiretinin kaçırdığı kişiler arasında bir suudi arabistan vatandaşı ile mikdad ailesinin muhalif savaşçılar olduğunu iddia ettiği bazı suriyeliler de var.

lübnan merkezli el mayadin televizyonu ise iki suriyeli tutsağın ise mikdad aşiretinden maskeli ve otomatik silahlı adamlar eşliğindeki görüntülerini yayımladı. 

vatandaşlarını çekiyorlar

kaçırma olaylarının ardından suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri (bae) ve katar, vatandaşlarından lübnan’ı en kısa sürede terk etmelerini istedi. zira mikdad aşireti, suriye devlet başkanı beşar  esad’ın devrilmesi için savaşan suriyeli muhalifleri destekleyen ülkelerin vatandaşlarını kaçırmaya devam edeceği tehdidinde bulundu.

lübnan ulusal haber ajansına göre hasan el mikdad’ın kardeşi hatem, ‘kar topu büyüyecek’ diyerek katar, suudi arabistan ve türkiye’yi uyardı. 

hatem, “masum suriyelilerin rahatsız edilmelerine katkıa bulunmayacağız ancak öso’yu destekleyen herkes bizim açık hedefimiz olacak” dedi.

çarşamba günü yaptığı açıklamada hatem, “bu sayı yarın 50’ye çıkacak, çünkü bu hasan’ın hayatını kurtarmanın tek yolu” diye konuştu.

suudi arabistan, birleşik arap emirlikleri ve katar, suriyeli muhaliflere yönelik desteğiyle öne çıkan üç ülke olarak biliniyor.

kaçırma eylemleri lübnan’da protesto gösterileriyle karşılandı. gösteriler başkent beyrut’un havaalanına giden ana caddesinde ulaşımı geçici olarak durdurdu. yolcular havaalanına yürümeye zorlandı ve çok sayıda uçuş iptal edildi.

eylemleri sürecek

arap televizyonu, hasan el mikdad’ın pazartesi günü suriyeli isyancılar tarafından kaçırıldığını duyurmuş, mikdad’ı hizbullah üyesi ve keskin nişancı olmakla suçlamıştı. lübnan’da faaliyet gösteren  şii hizbullah grubu, suriye devlet başkanı beşar esad’ın müttefiki.

yerel basında çıkan haberlere göre mikdad ailesi üyesi ebu ali el mikdad, ülkenin diğer önde gelen aşiretleriyle işbirliği yaparak  perşembe günü ‘büyük bir balık’ yakalayacak.

iddialar asılsız’

mikdad ailesi üyelerinden mahir el mikdad, aşiret üyelerinin bir kısmının  çatışmalar başlamadan bir buçuk yıl önce suriye’ye gittiklerini ve olaylarla ilgileri olmadığını belirtti.

ebu ali mikdad ise hasan mikdad’ın ne keskin nişancı ne de hizbullah üyesi olduğunu söyleyerek iddiaları yalanladı. mikdad, “bu siyasi değil insani bir konu” ifadelerini kullandı.

hizbullah da salı günü yaptığı açıklamada suriye’de kaçırılan hasan mikdad’ın hizbullah üyesi olmadığını söylemişti.

lübnan başbakanı necib mikati ise kaçırmaları ‘kabul edilemez’ olarak değerlendirdi. lübnan vatandaşlarının suriye’de kaçırılmalarını önlemenin uygun yolu bu değil diyen mikati, bu bizi acı dolu savaş günlerine geri götürecektir, lübnan vatandaşları bu sayfayı artık çevirmek istiyor” ifadelerini kullandı.

suriye’de çatışmalar ve şiddet olayları devam ederken sivil halktan çok sayıda kişi komşu suriye’ye kaçmıştı. suriye’deki şiddet olayları lübnan sınırına da sıçramış ve  sınırda mezhep çatışmaları ve  adam kaçırmalar yaşanmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;