Suriyeli Mülteciler

Lübnan'daki sığınmacıların kışla imtihanı

Suriye'de ve Lübnan'da en az 10 Suriyeli sığınmacı şiddetli kar fırtınasından hayatını kaybetti. 1 milyondan fazla sığınmacı donarak ölüm tehlikesi altında. Sığınmacılardan Um Abdo, "Hiç kimse bize yardım etmeye gelmiyor. Burada yavaş yavaş ölüyoruz" diyor.

Konular: Lübnan, Suriye, Ortadoğu
Şiddetli fırtına ve kar yağışının devam ettiği Lübnan'da birçok yolun ulaşıma kapanması yardım çalışmalarını güçleştiriyor. [Fotoğraf: Reuters]

ortadoğu'da etkili olan şiddetli kar yağışı ve fırtına lübnan'da hayatı olumsuz etkiliyor. ülkelerindeki iç savaştan dolayı lübnan ve ürdün'e kaçan bir buçuk milyondan fazla suriyeli sığınmacı da şiddetli soğukla mücade etmek zorunda.

üçüncü gününe giren fırtınada ölenlerin sayısı 10'a yükseldi. perşembe günü de, ülkenin kuzeyindeki akkar bölgesindeki bir köyde yaşayan sığınmacı ailenin 2,5 aylık bebeği, ortadoğu'yu etkisi altına alan kar fırtınası nedeniyle donarak yaşamını yitirdi.

lübnan'ı etkisi altına alan kar fırtınasında son 2 günde, ikisi çocuk, 4 suriyeli sığınmacı hayatını kaybetmişti. 

hızı saatte 90 kilometreye çıkan kar fırtınasından dolayı ülkede okullar tatil edildi. yollar kapandı, havalimanında da uçuşlar geçici olarak iptal edildi.

ürdün'de 650 binden fazla suriyelinin sığındığı zaatari kampı da, şiddetli kar fırtasının etkisi altında kaldı. kampta yaşayan suriyeliler ise, donarak ölüm tehlikesiyle karşıya karşı kalıyor.

zaatari kampında kalan suriyeliler, şiddetli rüzgarlardan dolayı tahrip edilmiş çadırlardan soğuktan koruyabilecek yerlere alınmaları için çağrı yaptı.

al jazeera'ya bilgi veren yerel kaynaklara göre, suriye-lübnan sınırlarında yer alan kalamon bölgesinde aynı aileden 3 çocuk donarak hayatını kaybetti.

esed rejimi ve hizbullah milislerinin kuşatması altında kalan halep'te ise, şiddetli kar fırtınası sırasında iki yaşlı adam yaşamını yitirdi.

sığınmacılar beka'da mahsur

beka vadisi'nde binlerce sığınmacı mahsur kalmış durumda. sığınmacıların çok az gıdası ve ısınmak için yakıtı bulunuyor. 

çarşamba günkü kar yağışından dolayı ülkedeki sığınmacı kampları karla kaplandı. arsal'daki sığınmacılardan um abdo, al jazeera'ye yaptığı açıklamada, "burada yavaş yavaş ölüyoruz, kimse yardım etmeye gelmiyor ve hiçbir şeyimiz kalmadı" diyor. 

suriye'deki kalamun bölgesindeki yebrud'dan gelen ve derme çatma bir çadırda ailesinin 11 üyesiyle birlikte yaşayan abdo, çocuklarının durumundan endişeli. 

abdo, "yiyecek bir şeyimiz yok, ısınmak için yakıtımız yok, ne yapacağımızı bilmiyoruz. unutulduk ve burada donarak öleceğiz" diyor.

birleşmiş milletler verilerine göre, lübnan'da hali hazırda 1.1 milyon kayıtlı suriyeli sığınmacı bulunuyor. bunun dışında ise ülkede yaklaşık 300 bin kayıtlı olmayan suriyeli sığınmacının olduğu tahmin ediliyor.

'korkunç bir durum'

arsal'daki sığınmacılara yardım sağlamakla görevli ebu halid sığınmacıların durumunun yardımların ulaştırılmasında yaşanan zorluklardan dolayı 'korkunç' olduğunu söyledi. 

halid, "burada durum çok kötü, kimse yardıma gelemiyor, gıda ve ısıtma yok. sığınmacılar çok korkuyor, hepimiz çok korkuyoruz" diyor.

bm mülteciler yüksek komiserliği lübnan temsilcisi ninette kelley ise, kış programı çerçevesinde ekim ayından bu yana hazırlık yaptıklarını söyledi. kelley, buna rağmen hava şartalrının yardımları güçleştirdiğini ve personelin lojistik sorunlar yaşadığını belirtti. 

beka vadisi'nde bm'ye kayıtlı 402 bin suriyeli sığınmacı bulunuyor. bm'nin kış programı çerçevesinde sığınmacıların en az yüzde 80'ine yardım ulaştırılsa da arsal'daki resmi olmayan kamplarda kalan 19 bin sığınmacı için sıkıntılar devam ediyor.

kuseyr'deki evinden kaçarak arsal'da bulunan resmi olayan kamplara yerleşen um ömer, çadırları ısıtacak yakıtlarının olmadığını söylüyor.

ömer, "iki aydır ısıtmak için yakıtımız yok. daha önce bir yardım kuruluşu geldi, ancak sadece buradaki ailelerin dörtte birine yetecek kadar yakıt sağladılar. aslına bakarsanız burada donarak ölüyoruz" diyor.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;