Suriyeli Mülteciler

Lübnan'dan Suriyelilere kısıtlama

4 milyonluk nüfusuna karşılık 1,1 milyon Suriyeli sığınmacıyı barındıran Lübnan, Suriyelilerin girişini kısıtlamak için yeni bir uygulama başlattı. Lübnan'a girmek isteyen Suriyeliler artık nedenini kanıtlamak zorunda.

Konular: Lübnan, Suriye, Ortadoğu
Suriyeli sığınmacı kadın
BM'nin son verilerine göre Lübnan, Türkiye, Ürdün ve Irak'ta başta olmak üzere 3.5 milyon Suriyeli yurtdışında sığınmacı olarak yaşıyor. [Reuters]

lübnan emniyet müdürlüğü'nün internet sitesinde yer alan duyuruya göre, lübnan’a girmek isteyen suriyelilerle ilgili yeni düzenleme 5 ocak’ta yürürlüğe girecek.

uzun süredir pasaportları olmadan, sadece nüfus cüzdanlarını kullanarak koşulsuz lübnan’a girebilen suriyeliler, yeni düzenlemeye göre giriş nedenini belirtmek ve bu nedeni ispatlayacak evrak ibraz etmek zorunda kalacak. ibraz edilecek evraklara göre, sınırlı gün sayısı için giriş izni veya geçici ikamet verilecek.

turistik gerekçe ile lübnan’a girmek isteyen suriyeliler ise otel rezervasyonunu kanıtlayan evrak, bin dolar ve kimliğini ispatlayan belge (nüfus cüzdanı veya pasaport) ibraz etmek zorunda kalacak.

lübnan’a tedavi amacıyla giden suriyelilere de hastaneden aldıkları belgeyi göstermek şartıyla 72 saatlik giriş izni verilecek. bu süre bir kez yine 72 saat uzatılabilecek. 

güvenlik ve ekonomik kaygılar

resmi verilere göre  1,1 milyon suriyeli sığınmacının bulunduğu lübnan, artık altından kalkamadığı sığınmacı akışını engellemek için daha önce düzenleme yapma kararı almıştı. 

lübnan sosyal politikalar bakanı raşid derbas, ekim ayında lübnan’ın sınırlı insani durumlar dışında artık suriyeli sığınmacı kabul etmeyeceğini açıklamıştı.

afp’ye konuşan yetkililer uygulamanın güvenlik ve ekonomik kaygılarla alndığın söyledi. 

bm yüksek mülteci komiserliği (bmymk) sözcüsü, yeni uygulamayı incelediklerini belirterek yorum yapmadı. 

insani yardım örgütleri de 4 milyonluk nüfusa sahip lübnan’ın, suriye’den gelen sığınmacı sayısının altından kalkamayacağı uyarısını yapmıştı.

suriye’de yaklaşık 4 yıldan beri devam eden iç savaşta 200 binden fazla insan öldü. nüfusun yarısı da ülkenin içinde veya dışında sığınmacı durumunda.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;