Bilim-Teknoloji

'Lütfen 2957'ye kadar açmayın'

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde yapılması planlanan yeni bir bina için temel arayan ekip, kazı çalışması sırasında 1957'de gömüldüğü anlaşılan bir zaman kapsülü buldu. Enstitü yönetimi, kapsülü gömen profesörlerin isteğini yerine getirmeye ve kapsülün 2957 yılına kadar açılmamasına karar verdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
MIT profesörlerinin gömdüğü zaman kapsülü bin yıl boyunca içindeki materyalleri koruyacak şekilde tasarlanmış. [Fotoğraf: Inverse]

"mit akılcı ve gelecek odaklı olmayı sever, fakat bu oldukça duygusal bir aktivite ve tatlı bir an.'' 

massachusetts teknoloji enstitüsü (mit) müzesi koleksiyon direktörü deborah douglas, kampüsteki kazı çalışmaları sırasında bulunan zaman kapsülünü neden açmamaya karar verdiklerini inverse'ten jacqueline ronson'a böyle anlatıyor.

1957'de gömüldüğü anlaşılan zaman kapsülünün içerisinde, dışarıdan bakıldığında görülecek şekilde ''2957'ye kadar açmayın'' notu dikkat çekiyor. 

Enstitü başkanı James R. Killian Jr. (solda) ve elektrik mühendisliği profesörü Harold Edgerton kapsülü gömüyor. [1957]

kapsülün içinde ne var?

müze çalışanlarının zaman kapsülünün içerisinde neler olduğuyla ilgili tahminleri var. kavanoz açılmasa da içerisindeki döküman ve diğer şeylerin bin yıl boyunca bozulmayacak şekilde tasarlanması, müze çalışanlarına hikâyenin parçalarını bir araya getirmelerinde yardımcı oluyor. mit arşivlerinde yapılan taramalar sonucunda çıkarılan görüntülerde, profesörlerin kavanozu doldurdukları ve gömdükleri anlar görülüyor. 1957'de medyaya yansıysan haberlere göre, mit laboratuvarlarında üretilen cam kavanoz, içindeki materyalleri korumak amacıyla argon gazıyla dolduruldu. yine aynı haberlere göre kapsülün içerisindeki materyallerden ikisi, mit'de 1957 yılının en önemli teknolojik edinimleri arasında gösterilen ufak bir şişede sentetik penisilin ile devrimsel bir elektronik parça olarak tanımlanan ve aşırı iletkenliği yönetmeyi sağlayan bir kriyotron. 

Profesörlerin cam kavanoz içine koyduğu mektuptan bir bölüm

profesörler, zaman kapsülü içerisine koydukları bir mektupta, amaçlarını şöyle açıklıyor:

''önümüzdeki bin yılda dünyayı ne bekliyor tahmin edemeyiz ya da sizlerin bizim zamanlarımıza bir bilim çağı olarak saygı duyup duymayacağınızı da. emin olduğumuz şey şu ki; sizler evren ile ilgili daha büyük bir kavrayışa sahip olacak ve bizler bu ilerleyişe bir katkı yapmış olacağız. sizlere bilginin peşinde süregiden başarılar diliyoruz.''

bilinen en az 8 zaman kapsülü var

mit'de zaman kapsülleri bir nevi gelenek. enstitü kampüsünde gömülü olduğu bilinen en az 8 kapsül var. mit müzesinin yönetimi, kapsülü daha uzun süre korumak için neler yapılabileceğini araştırıyor. kapsülün müzede sergilenmesi ya da yeniden gömülmesi gündemde. 

kaynak: inverse

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;