Suriye'de iç savaş

Madaya'daki insanları aç bırakarak öldürüyorlar

Suriye'de rejim güçleri ve Hizbullah'ın 7 aydır kuşatma altında tuttuğu Şam'ın kırsalındaki Madaya bölgesinde açlıktan ölenlerin sayısı 20'yi geçti. Kasabada yaşayanlar ağaç yaprağı ve ot yiyerek hayatta kalmaya çalıştıklarını anlatıyor.

suriye'de, şam’ın kırsalındaki 40 bin nüfuslu madaya bölgesinde son bir ayda en az 20 kişi açlıktan öldü.  madaya'da yaşayanlar, hayatta kalabilmek için ağaç yapraklarını, otları hatta kedi ve köpekleri bile yediklerini anlattılar. ancak birkaç gündür soğuk hava ve kar nedeniyle onları bulmak bile sorun oldu.

bölgeye yardım ulaştırmayı amaçlayan tüm çabalar sonuçsuz kaldı. çok sayıda yaşlı ve çocuk, açlık ve halsizlikten dolayı baygın vaziyette bölgedeki sağlık merkezlerine sevk edildi. sosyal medya platformlarında, açlıktan bir deri bir kemiğe dönmüş insanların görüntüleri yayınlanıyor.

birleşmiş milletler, 7 ocak günü suriye rejiminin şam yakınlarındaki üç kuşatma altındaki kasabaya insani yardım girişine izin verdiğini açıkladı. madaya, fuaa ve kafraya kasabalarına bm insanî yardım ulaştırabilecek.

peki, neden?

zebadani-madaya bölgesi şam’ın kırsalında, lübnan sınırına çok yakın bir bölgede yer alıyor. savaştan önce burası bir turizm bölgesiydi. doğal güzelliği ve havası nedeniyle özellikle yaz mevsiminde sıcaktan kaçan şamlılarn tercih ettiği bir bölgeydi. körfez ülkelerinden varlık insanların villaları bulunuyordu. lübnan'dan da, hafta sonlarında insanlar günübirlik alışverişe geliyordu.

2012’de zebadani-madaya, lübnan’ın sınırına yakın birçok bölgeyle birlikte muhaliflerin denetimine geçti. önceliklerinden biri, suriye-lübnan bağlantısını korumak olan iran destekli şii hizbullah 2013 yılında resmi olarak suriye’de savaşmaya başladı. bu amaçla, muhaliflerin elindeki lübnan sınırına yakın bölgeleri geri almak için birçok operasyon düzenledi. pek çok bölgeyi muhaliflerden geri aldı.

şam kırsalının lübnan sınırına yakın zebadani muhaliflerin elinde kalan son bölge. hizbullah ve rejim 7 ay önce zabadani'yi bölgesini ele geçirmek için operasyon başlattı. çatışmalar zebadani bölgesinde yoğunlaşşınca çatışan ve yerel güçlerden oluşan silahlı muhalif grupların sivil yakınları madaya'ya sığındı. zira madaya, çatışmalardan çok fazla etkilenmiyordu. nusra cephesi ve ahrar-u şam’ın denetimindeki zebadani'ye yönelik bombardıman ve baskı şiddetlenince fua-kefreyya kozu devreye girdi.

zebadani-madaya'ya karşı fua-kefreyya

çok sıkışan muhalif gruplar nusra cephesi ile ahrar-u şam, zabadani bölgesine karşılık olarak, şam’dan çok uzak bir noktada, suriye’nin kuzeyinde yer alan ve kuşatma altında tuttukları iki şii bölgesini, fua ve kefreyya’yı bombalamaya başladı. muhalif gruplar, "zabadani bölgesine yönelik bombardıman durana kadar burayı bombalayacağız" açıklaması yaptı.

bunun üzerine iran devreye girdi. şii köylerini kurtarmak için ahrar-u şam’la geçtiğimiz yaz masaya oturdu. görüşmeler sonucunda zebadani bölgesiyle ilgili sorun büyük ölçüde çözüldü. muhalif grup zebadani bölgesinden çekilmeyi kabul etti. varılan anlaşmayla, hem zebadani hem de madaya'ya insani yardım ulaşması kararlaştırılmıştı. insani yardım bm denetiminde yapılacaktı. fakat, rejim ve hizbullah insani yardımların madaya'ya girmesine izin vermedi. hizbullah ve rejim güçleri bununla yetinmeyip kuşatmayı daha da sıkılaştırdı. mayın riskini göze alarak bölgeden kaçmaya çalışan siviller keskin nişancı ateşiyle öldürüldü. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;