Türkiye

Madenlerin yüzde 30'u kapalı

Enerji Bakanı Yıldız, Soma’da madencilerin hayatını kaybettiği kazanın ardından ara verilen kömür üretimine yeniden başlanacağını duyurdu. Yıldız, Soma’dan sonra Türkiye’deki madenlerin yüzde 30'unun kapalı olduğunu söyledi.

Taner Yıldız, Soma'da Işıklar madeninde faaliyetin yeniden başlayacağını açıkladı. [AA]

enerji bakanı taner yıldız, soma’da mayıs ayında yaşanan kazanın ardından durdurulan kömür üretiminin gelecek hafta kısmen yeniden başlayacağını açıkladı. bakan yıldız, müfettişlerin incelemelerini tamamladığı işıklar kömür havzası'nda üretimin başlayacağını ancak kazanın olduğu eynez havzası'nın kapalı kalmaya devam edeceğini söyledi.

enerji bakanı kazanın olduğu madeni işleten soma aş’nin işlettiği atabacası havzası'nda ise koşulların çalışmaya uygun olmadığının tespit edildiğini söyledi. atabacası da eksiklikleri tamamlanana kadar kapalı kalacak.

ankara’da ekonomi muhabirleri derneği tarafından düzenlenen toplantıda konuşan bakan yıldız, soma’da yaşananların ardından koşullara uymayan çok sayıda madenin kapalı tutulduğunu, bunun türkiye’deki toplam madenlerin yüzde 30’una denk geldiğini de belirtti.

“elektrik maliyeti artıyor”

enerji bakanı hem kömür sahalarında üretim yapılmamasının hem de sıcak ve yağışsız geçen yaz ayları nedeniyle elektrik üretim maliyetinin de arttığını söyledi.

“yağmurun azalmasından ve su seviyesinin düşmesinden dolayı türkiye’nin enerji maliyeti artmıştır. önceden ihtiyacımızın dörtte birini su kaynaklarından karşılıyorduk, bugün bu ihtiyacımızın beşte birini ancak karşılayabiliyoruz. fiyat baskısı artıyor.”

bakan yıldız, elektrik maliyetlerine ilişkin üç ayda bir yapılan değerlendirmelerle bu fiyatın dengelenmeye çalışıldığını belirtti ancak doğalgazda da dışa bağımlı olunduğunu hatırlattı.

kuzey irak’tan günde 180 bin varil

bağdat ile erbil arasındaki anlaşmazlığın yanı sıra işid’in bölgedeki ilerleyişi nedeniyle de dikkatle izlenen kuzey irak’tan türkiye’ye petrol akışı hakkında da bilgi veren enerji bakanı taner yıldız, günlük 180 bin varil civarında akışın meydana gittiğini söyledi.

“kuzey irak’tan petrol alımı ile ilgili artık 10 milyon varilleri bulan bir yapıya geldik. 13’üncü tanker de yola çıktı. “

bakan yıldız, türkiye’nin bugüne kadar bu ticaretten aldığı payı ise daha sonra açıklayacaklarını belirtti. yıldız, kuzey irak’tan petrol akışının başladığı ilk günlerde türkiye’nin sadece taşımacılık karşılığında varil başına 1 dolar gelir elde edeceğini söylemişti. taşımacılık gelirinin yanı sıra türkiye, petrolden başka çeşitli kalemlerin de hesaba katılmasıyla daha fazla gelir elde edecek. ilk iki tankerin yüklenmesiyle birlikte bağdat yönetiminin hesabına 188 milyon dolar yatmıştı.  

tanap inşaatında yerli kaynak ağırlığı

toplantıda gündeme gelen bir diğer başlık ise 20 eylül’de temeli atılacak güney kafkasya boru hattı oldu. bu boru hattının türkiye topraklarından geçecek trans anadolu doğalgaz boru hattı'nı besleyecek, gaz verecek hat olduğunu hatırlatan enerji bakanı, tanap’ın temel atma tarihi olarak ise 2015 yılı mart ayını gösterdi.

yıldız ayrıca tanap’ın inşaatında kullanılacak malzemelerin büyük ölçüde yerli sermayeden karşılanması için de çalışmalar yapıldığını söyledi. boru hattının inşası için 19 ilde kamulaştırmaların devam ettiğini de belirten enerji bakanı, projenin inşaat aşamasına gelmesiyle birlikte ülkede istihdama büyük katkısı olacağını da sözlerine ekledi.

azerbaycan’dan çıkıp gürcistan üzerinden türkiye’ye ulaşacak gaz, bir diğer boru hattı projesi tap ile avrupa’ya teslim edilecek. bu projenin hayata geçmesiyle birlikte türkiye gibi rus doğalgazına bağımlı olan avrupa, hem maliyet hem de bazı siyasi riskler de içeren tek kaynak bağımlılığından kurtulmuş olacak.  

“faturasını ödemeyenin elektriği kesilecek”

enerji bakanı taner yıldız’a son olarak mardin’de elektrik kesintileriyle ilgili yaşanan gerilimde gelinen son nokta da soruldu. bazı çiftçilerin bir yandan elektrik kullanmaya devam etmek istediğini ancak bir yandan da elektrik faturası ödemek istemediklerini söyledi.

“bir ödeme planı, takvimi sunan çiftçi kardeşimiz varsa dikkate alınacak, elektrik kesilmeyecek. ben ödemeyeceğim diyen olursa o kardeşlerimize elektrik verilmeyecek. şu ana kadar bize bir ödeme planı sunanların oranı çok düşük. dicle bölgesinde 4.2 milyar tl elektrik satışı yapılıyor, bunun 1.6 milyar tl’lik tutarı tarımsal sulamada kullanılıyor. bazı bölgelerde yüzde 95 oranında ödememe durumu var. şu anda ödeme planı sunmayanların elektrikleri kesilmeye başlandı.”

“vatandaşlar baraj alanında piknik yapmasın”

siirt’te alkumru barajı'nda geçen hafta yaşananları da değerlendiren enerji bakanı taner yıldız, barajda su tutulan alanın 46 km büyüklüğünde olduğunu hatırlattı.

“baraj alanında suyun her an akabileceğini bilmemiz gerekiyor. o baraj, enerji üretim talimatlarıyla beraber günde 10 defa devreye girip çıkabilir. bizim o alanda kaç kişi var dememiz doğru değil. o alanda bulunmamaları gerekir. buradaki en önemli konu bu. herkesin televizyonu, radyosu var. o alanda bulunmak bizim uçak pistine çıkmamız gibi bir şey."

telefon dinleme iddialarını da değerlendiren bakan yıldız, toplantıda cep telefonunu çıkardı. "sayın cumhurbaşkanı'ndan sonra en çok dinlenen kişi olduğumu söylüyorlar. ben herşeye rağmen cep telefonumu yanımdan hiç ayırmıyorum, gizlimiz saklımız yok. ama bir ülkenin bakanı dört yıl dinlenmez arkadaşlar" diye konuştu. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;