Türkiye

Madımak'ta ölenler anıldı

Sivas’ta 1993’te Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle öldürülen 35 kişi, 22 yıl sonra aynı yerde anıldı. Anma törenlerine CHP ve HDP'li milletvekilleri de katıldı.

Konular: Türkiye
Polis eski Madımak Oteli binası çevresinde güvenlik önlemi aldı. [Fotoğraf: AA]

sabah saatlerinden itibaren şehir dışından çok sayıda araç anma töreni için sivas’a geldi. araçlar kent girişinde kontrolden geçirildi, yolculara kimlik kontrolü yapıldı.

etkinliğe katılan binlerce kişi, hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyan yakınlarının arkasında madımak oteli binasına yürüdü. bilim ve kültür merkezi'ne dönüştürülen eski madımak oteli binası ve çevresinde güvenlik önlemleri alındı.

chp genel başkan kemal kılıçdaroğlu'nun eşi selvi kılıçdaroğlu ve madımak'ta yanarak ölen şair metin altıok'un chp'den izmir milletvekili olan kızı zeynep altıok akatlı da anma için, yüze yakın chp’li vekille birlikte sivas'a geldi.

hdp eş başkanı figenyüksekdağ ve hdp'li milletvekilleri de anma törenine katılanlar arasındaydı. 

sivas valisi alim barut da, sabah saatlerinde binaya gelerek, olayda yaşamını yitirenlerin isimlerinin yazılı olduğu anı köşesine karanfil bıraktı.

madımak’ta ne olmuştu?

2 temmuz 1993'te, pir sultan abdal şenlikleri kapsamında, aralarında yazar aziz nesin'in de olduğu çok sayıda aydın ve sanatçı dönemin sivas valisi ahmet karabilgin'in özel davetlisi olarak sivas’a gitti.

aziz nesin'e burada, daha önce söylediği "bin yıl önce inmiş kitabın nesine inanayım?" sözü hatırlatıldı. bunun üzerine nesin, bir muhabir ve oradaki bir grupla tartıştıktan sonra madımak oteli’ne geçti.

daha sonra bir grup önce şenliğe katılanlara kültür merkezi içinde saldırdı. taşlı, sopalı kavga polis tarafından engellendi. bu kez binlerce kişi, hükümet meydanı’nda toplandı ve slogan atarak davetlilerin konakladığı madımak oteli’ne ulaştı. grup önce madımak oteli'ni taşladı ve otel önündeki araçları ateşe verdi. madımak oteli, tutuşturulan perdeler ve alt katta bulunan eşyalarla birlikte yakıldı.

33 aydın ve sanatçıyla iki otel görevlisi ve iki saldırgan hayatını kaybetti. yazar aziz nesin otelin üst katlarına sığınmayı başardı. otele yanaşan bir itfaiye aracı nesin’i sığındığı odadan kurtardı.

olayların ardından yargılama süreci başladı. olayla ilgili süren davada en son yedi kişi için zamanaşımı kararı verildi. bazı kaçakların davası ise halen devam ediyor. davanın bir numaralı sanığı olarak 18 yıl boyunca aranan, dönemin refah partili belediye meclisi üyesi cafer erçakmak ise 10 temmuz 2011'de sivas’taki evinde hayatını kaybetmişti.

madımak oteli daha sonra il özel idaresi bilim ve kültür merkezi'ne dönüştürüldü, altındaki kebapçı da taşındı. ancak katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları buranın müze olmasını istiyor.

kaynak: dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;