İsrail - Filistin sorunu

'Mahkûmların bırakılması Abbas'a bağlı'

İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Livni, Filistinli mahkûmları bırakma taahhütlerinin olmadığını, bunun Filistin Yönetimi Başkanı Abbas’ın alacağı kararlara bağlı olduğunu söyledi.

Tzipi Livni, İsrail Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra Filistin ile yapılan barış görüşmelerinde başmüzakereci olarak görev yapıyor. [AA-Arşiv]

israil'de bir konferansta konuşan adalet bakanı ve filistin ile yapılan barış görüşmelerinde başmüzakereci konumundaki tzipi livni, 29 mart’ta bırakılması planlanan 26 filistinli mahkum konusuna değindi.

israil'in barış görüşmelerinde hiçbir zaman mahkûmların bırakılmasıyla ilgili taahhütte bulunmadığını söyleyen livni, bunun filistin ile yürütülen barış müzakerelerinde ilerleme sağlanmasına bağlı olduğunu bildirdi.

livni’nin açıklamaları filistin yönetimi başkanı mahmud abbas’ın washington’ı ziyaret edip amerika birleşik devletleri (abd) başkanı obama ile görüşmesinin bir gün sonrasında geldi.

abbas görüşmeden önce, filistinli tutukluların serbest bırakılmasına yönelik israil ile anlaşmaları olduğunu hatırlatarak, 29 mart’a kadar dördüncü grup tutukluların da bırakılacağından umutlu olduklarını belirtmişti.

süre 29 nisan’da doluyor

filistin yönetimi ve israil, abd dışişleri bakanı john kerry'nin girişimiyle temmuz 2013'te yeniden barış görüşmelerine başlamıştı.

barış müzakereleri için öngörülen dokuz aylık süre 29 nisan'da sona eriyor. kerry, sürenin uzatılmasını ve tarafların karşılıklı olarak bazı tavizler vermesini istiyor. filistin tarafı ise taleplerinin kabul edilmemesi durumunda sürenin uzatılmasına onay vermeyeceğini açıkladı.

israil, görüşmelerde somut ilerlemenin sağlanabilmesi için yahudi kimliğinin kabul edilmesini şart koşuyor. filistin tarafı ise israil nüfusunun dörtte birini oluşturan arapların, yahudi kimlikli bir devlette söz hakkına sahip olamayacağını ve israil'in bu yolla işgale meşruiyet kazandıracağını ileri sürerek bu koşula karşı çıkıyor.

filistin tarafı, 1993'teki oslo kararları'ına dayanarak bölgede iki devletli çözümün, batı şeria ve doğu kudüs'teki filistin topraklarında yahudi yerleşimlerinin durdurulmasının ve ülkelerini terk etmiş filistinli mültecilerin dönüş hakkının masaya yatırılmasını istiyor.

abd dışişleri bakanı olmasından bu yana geçen bir yıllık süre içinde kerry, israil ve batı şeria’yı 11 kez ziyaret etti. kerry bu ziyaretlerde taraflar arasında nihai bir statü anlaşmasına varılmasını umuyor. israil - filistin arasında kerry’nin aracılığında devam eden barış müzakereleri için dokuz aylık bir takvim belirlenmişti. 

barış görüşmelerinin başladığı temmuz ayından bu yana üç kademe halinde 70’den fazla filistinli mahkûm israil tarafından serbest bırakıldı.

kaynak: al jazeera, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;