Filistin

Mahmut Abbas Türkiye'ye geliyor

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Filistin meselesindeki son gelişmeleri değerlendirmek için önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile diğer üst düzey yetkililerle görüşecek.

Konular: Ortadoğu
[Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

isminin açıklanmasını istemeyen bir filistinli diplomat, anadolu ajansı’na abbas’ın cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan ve üst düzey diplomatlarla önümüzdeki pazartesi günü filistin devletinin tanınmasıyla ilgili konuları görüşeceğini bildirdi.

diplomatın verdiği bilgiye göre, filistin devlet başkanı mahmud abbas’ın temaslarında temmuz ayında israil saldırıları sonucu 2 binden fazla kişinin öldüğü ve büyük bir yıkımın meydana geldiği gazze şeridi’nin yeniden yapılanması için yapılacaklar da gündeme gelecek.

abbas-erdoğan görüşmesinde son dönemde doğu kudüs’te yaşanan gerilim de değerlendirilecek.

filistin yönetimi, mahmud abbas’ın ziyaretine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapmadı. hamas lideri halid meşal de 27 aralık’ta türkiye’ye gelerek başbakan ahmet davutoğlu ile görüşmüştü. halid meşal ziyareti sırasında ak parti’nin konya il kongresi'ne katılmıştı.

hamas-fetih gerilimi

gazze’yi yöneten hamas hareketi ile fetih, haziran ayında birlik hükümeti kurmak için anlaşmıştı. ancak iki grup arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden hükümet gazze şeridi ve sınır kapılarının yönetimini teslim alamamıştı.

israil'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti doğu kudüs olan bağımsız filistin devletinin kurulmasını öngören karar tasarısı aralık ayının sonunda bm güvenlik konseyi’nde reddedilmişti.

tasarının reddedilmesinin ardından mahmud abbas aralarında uluslararası ceza mahkemesi'nin de (ucm) bulunduğu uluslararası anlaşmalara katılmak için başvurmuştu. bunun üzerine israil, filistin yönetiminin vergi gelirlerini dondurmuştu.

tasarı israil'in filistin topraklarından, israil'in 1967 öncesi sınırlara çekilmesi ve başkenti doğu kudüs olan bağımsız filistin devletinin kurulmasını öngörüyordu.

bugün doğu kudüs dahil olmak üzere batı şeria’nın belirli bölgeleri ve golan tepeleri’nin önemli bir bölümü, bm kararlarında tanımlanmış olarak israil işgali altında bulunuyor.  filistin devletinin 1967 sınırları içinde kurulması talebi, bu tarihte meydana gelen altı gün savaşı’yla işgal edilen söz konusu bölgelerin filistin kontrolüne girmesini öngörüyor.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;