Suriye'de iç savaş

Makdisi: 'IŞİD'den ayrılın, Nusra'ya katılın'

Selefi akımının önde gelen isimlerinden Şeyh Ebu Muhammed El Makdisi ‘Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı mücahitler’ olarak adlandırdığı savaşçılara IŞİD’ten ayrılarak Nusra Cephesi’ne katılmaları çağrısı yaptı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Makdisi, IŞİD'i 'oyun oynamak' ve 'yalana başvurmakla' suçladı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

al jazeera’nin ulaştığı kaynaklara göre, şeyh ebu muhammed el makdisi olarak bilinen issam barkavi, ‘cihat ve mücahitlerin’ imajını bozmakla suçladığı işid’di ve izlediği yöntemi benimsemediklerini ilan ederek işid’in’ allah’ın hükmünün dışına çıktığını’ söyledi.

işid’in, el kaide lideri eymen zevahiri'ye itaatsizlik yaparak ‘şer’i’ boyutunu kaybettiğini söyleyen şeyh el makdisi, işid’in ‘mücahitlerin’ liderlerini yalancılıkla suçlayan ve iftira atan bir yapıya dönüştüğünü belirtti.

el makdisi, işid’in suriye’de savaşan muhalif gruplarla ortaya atılan uzlaşma girişimlerini reddetmesini kınayarak “işid uzlaşmayı reddetmenin acı bedelini ödeyecektir” dedi.

ürdün’de taliban hareketine destek sağlamaktan 5 yıldır bir cezaevinde hapis yatan el makdisi daha önce işid lideri ebubekir bağdadi’ye biat etmeye çağıran fetvalara dikkatle yaklaşılmasını belirtmişti.

el makdisi, ocak 2014’te yayınladığı mesajlarla da işid’e sert eleştiriler yöneltmişti.

el makdisi, ahrar’uş şam’ın komutanlarından ve el kaide lideri eymen zevahiri’nin elçilerinden biri olarak bilinen ebu halid suri’nin halep’te öldürülmesinin ardından işid’e mühlet tanıyan nusra cephesi lideri ebu muhammed culani’ye “müslümanların kanı dökülmesin” çağrısında bulunmuştu.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;