Balkanlar

Makedonya'da polisten operasyon

Makedonya'nın Kumanova kentinde, polis silahlı bir gruba karşı operasyon başlattı. Çatışmada en az beş polis hayatını kaybetti, silahlı 22 kişi teslim oldu.

Konular: Balkanlar
Operasyonun yapıldığı bölge güvenlik güçleri tarafından abluka altına alındı. [Fotoğraf: Reuters]

makedonya'nın kuzeyindeki kumanova kentinde güvenlik güçleri sabah saatlerinde silahlı bir gruba karşı operasyon başlattı. polisin ablukaya aldığı iki mahalleden çatışma sesleri geliyor, halk bölgeyi boşaltıyor. en az beş polis hayatını kaybetti, 30'dan fazla polis de yaralandı. silahlı gruptan 22 kişi teslim oldu.

içişleri bakanı gordana jankulovska, “teröristlerden de ölenler var. ancak şu an tam sayıyı veremiyoruz” dedi. 

çatışmaların olduğu tode mendol mahallesi ve civardaki yerleşim birimlerinde yaşayanlar tahliye edilirken, bölgeye sadece polis ve acil yardım ekiplerinin girişine izin veriliyor.

çatışmaların yaşandığı kumanova'da 4 bin 695 sırp kökenli vatandaşın yaşadığını söyleyen sırbistan başbakanı aleksandar vuçiç, şu ana kadar sırbistan'a sığınan sırp olmadığını ancak 397 arnavut kökenli vatandaşın sırbistan'a giriş yaptığını söyledi.

"yurt dışından silahlı grup" ihbarı

içişleri bakanlığı sözcüsü ivo kotevski, üsküp'te düzenlediği basın toplantısında operasyonla ilgili bilgi verdi. operasyonun kumanova'nın tode mendel mahallesinde birkaç farklı yerde düzenlendiğini söyledi. kotevski, "yurt dışından gelen silahlı terörist bir grubun devlet kurumlarına saldırı düzenleyeceği yönünde istihbarat aldık. bunun üzerine bu gruba karşı operasyon gerçekleştirdik" dedi.

al jazeera muhabiri, bölge halkının cuma günü 50 kişilik silahlı bir grup gördüğünü söylediğini aktardı. çatışmanın sürdüğü bölgede iki okulda yangın çıktı. çatışma sesleri akşam saatlerinde de kesilmedi.

sabah başlayan operasyon sırasında, silahlı grubun tüfek, bomba ve keskin nişancılarla karşılık verdiğini kaydeden içişleri sözcüsü kotevski ise çatışmada ölü ya da yaralı olup olmadığı konusunda bilgi vermedi.

kotevski, vatandaşlara sakin olmaları çağrısında bulunarak, operasyon sona erdiğinde ilgili detaylı bilgilerin kamuoyuyla paylaşılacağını bildirdi.

bu arada, arnavutluk dışişleri bakanı ditmir buşati düzenlediği basın toplantısında, kumanova'daki olayları kınadığını belirterek, yaşananların sakin bir şekilde değerlendirilmesi ve olayların büyümesinin önlenmesi çağrısında bulundu.

kumanova başkent üsküp'e 40 km mesafede. kentte çoğunlukla arnavutlar, makedonlar ve sırplar yaşıyor.

"sırbistan için de kötü haber"

sırbistan başbakanı aleksandar vuçiç, makedonya'nın kuzeyindeki olayları yakından takip ettiklerini belirterek, bu yaşananların sırbistan için de "kötü haber" olduğunu, bölgedeki her istikrarsızlığın kötü bir sinyal ve mesaj olduğunu söyledi.

sırbistan'ın kendi topraklarını korumayı bileceğini ifade eden vuçiç, sırbistan'ın barış ve güvenliğinin zarar görmesine izin vermeyeceklerini kaydetti.

sırbistan'dan önlem, kosova'dan açıklama

sırbistan içişleri bakanı neboyşa stefanoviç, iki ülkenin sınırına yakın kumanova'daki çatışma nedeniyle sınır bölgesine 450 ek polis gönderdi. stefanoviç'in, takviye gücün gönderilmesine ilişkin sırbistan başbakanı aleksandar vuçiç ile makedonya içişleri bakanı gordana yankulovska'yı bilgilendirdiği öğrenildi.

bu arada, başbakan vuçiç, kumanova'da süren operasyon nedeniyle sırbistan güvenlik servisleri koordinasyon bürosu'nun pazar günü olağanüstü toplantı yapacağını açıkladı.

kosova cumhurbaşkanı atifete yahyaga'nın ofisinden makedonya'daki operasyonla ilgili açıklama yapıldı, tüm taraflara hukuka uyma ve şiddetten kaçınma çağrısı yapıldı.

kaynak: al jazeera, anadolu ajansı, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;