Makedonya

Makedonya'da yasa dışı dinleme iddiası

Makedonya muhalefet lideri, hükümet ortaklarının seçimlere hile karıştırdığı, yolsuzluk yaptığı ve yargıya müdahale ettiği iddialarına ilişkin yeni belgeler açıkladı.

Konular: Balkanlar, Makedonya
Makedonya İçişleri Bakanlığı, muhalefet lideri Zoran Zaev hakkında "üst düzey devlet organlarına karşı şiddet" iddiasıyla suç duyurusunda bulunmuştu. [Fotoğraf: AA]

önceki hafta aralarında siyasetçi, iş adamı, gazeteci ve hakimlerin de bulunduğu 20 bin kişinin yasa dışı dinlendiği iddiasıyla üç istihbarat yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulunan, ayrıca bazı bakanların da aralarında yer aldığı kişilerin ses kayıtlarını gazetecilere dinleten makedonya'nın sdsm partisi lideri zoran zaev, bu kez de iktidardaki vmro-dpmne partisi ve koalisyon ortaklarının yargıya müdahale ettiğine dair telefon görüşmelerini kamuoyuyla paylaştı.

zaev'in gazetecilere dinlettiği telefon konuşmalarında, içişleri bakanı gordana yankulovska ile eski adalet bakanı mihaylo manevski bir yargılama üzerinde, makedonya güvenlik ve istihbarat merkezi (ubk) müdürü saşo miyalkov ile başbakan yardımcısı musa caferi, yargıtay başkanlığına kimin atanacağı hakkında ve içişleri bakanı yankulovska ile maliye bakanı zoran stavreski yine bir dava hakkında görüşüyor.

ses kayıtlarının birinde içişleri bakanı yankulovska'nın, pirlepe belediye başkanı mariya ristevski'ye, manastır temyiz mahkemesine atanması planlanan nikola krstevski isimli hakim hakkında "bizim adamımız mı" diye sorduğu duyuluyor.

'20 bin kişi dinlendi'

zaev, dinlemelerle ilgili yaptığı açıklamada, ülke genelinde 20 bin kişinin dinlenilmesinin anayasaya aykırı olduğunu ve bu eylemle insanların özgürce haberleşme ve iletişim kurma haklarının çiğnendiğini, adalet sisteminin bağımsızlığının hiçe sayıldığını belirtti.

makedonya içişleri bakanlığı, iki hafta önce aralarında muhalefet lideri zaev'in de bulunduğu dört kişi hakkında, "casusluk" ve "üst düzey devlet organlarına karşı şiddet" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. polis, operasyon kapsamında üç kişiyi gözaltına alırken, zaev hakkında yurtdışına çıkış yasağı koydu.

zaev de buna karşılık siyasetçi, iş adamı, gazeteci ve hakimlerin de aralarında yer aldığı 20 bin kişinin yasa dışı dinlenildiği iddiasıyla üç istihbarat yetkilisi hakkında suç duyurusunda bulundu.

zaev, geçen hafta düzenlediği basın toplantısında kendisinin de dört yıl boyunca dinlenildiğini ileri sürerek, maliye bakanı zoran stavreski, içişleri bakanı gordana yankulovska, demokratik bütünleşme birliği başkanı ali ahmeti, arnavut demokratik partisi başkanı menduh taçi, demokratik diriliş partisi başkanı rufi osmani, eski başbakan lyupço gyorgievski'nin ses kayıtlarını dinletti.

geçen yıl yapılan erken genel seçim sonuçlarını kabul etmeyen anamuhalefet partisi, kendilerinin de içerisinde yer alacağı yeni bir hükümet ile yeniden erken seçime gidilmesini talep ediyor.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;